Obec se rozhodla na ploše vybudovat multigenerační centrum, kde se budou scházet senioři s mladými maminkami a dětmi.

V areálu nyní vzniká nové parkoviště, dělají se terénní úpravy. „Musí tu vzniknout společenský prostor. Hlavně v létě tu chceme dělat také spoustu akcí a doteď jsme tu měli rozbahněnou půdu," říká starosta Korouhve Ladislav Filipi.

Svatby a další akce

Projekt podle něj počítá s tím, že na místě, které je momentálně v neutěšeném stavu, bude zbrusu nové dětské hřiště s kompletně obměněnými herními a zábavními prvky. „Vytvoříme tu také altán, tedy příjemné místo pro setkávání lidí. Vidíme to tak, že by se tady setkávali starší lidé s maminkami. Jen ať si mají přes den kde hezky popovídat. Nikdo jiný v tu dobu nebude mít čas," usmívá se starosta v popisu projektu.
Hned vedle tohoto areálu vznikne také konečně zpevněná plocha, kde budou moci řidiči zaparkovat svá vozidla. Zároveň „plácek" poslouží pro pořádání různých důležitých událostí jako společenská plocha. „Plánujeme tu dělat také svatby. Nechceme tu jinak stavět, spíš nám jde o to, aby to tu působilo jako úprava místa," pokračuje Ladislav Filipi.

Lidé už se tu z akcí nejrůznějšího spektra mohli těšit v minulosti. Avšak při nepřízni počasí se museli brodit nánosy bláta v rozryté půdě. Teď obec počítá také s tím, že tu konečně udělá výsadbu stromů a kromě toho na toto místo napevno umístí vánoční strom, který bude sloužit pro další generace korouhevských obyvatel.

„Vánoční strom jsme vždy pokáceli a nechali dovést na místo. Tak, jak se to dělává i jinde. Teď už budeme mít přírodní natrvalo," libuje si starosta Korouhve. Zpevněním ploch zároveň obec dosti ušetří. Právě kvůli nepřízni počasí na místo před akcemi musela nechat navážet štěrkové podloží. Tato povinnost jim nyní odpadne. „Nebylo to zase tak hrozné. Vždycky se jednalo o tisícové položky, takže se to dalo zvládnout," dodává Ladislav Filipi, že neustálé zasypávání nebylo pro obec tolik nákladné, ale spíš nepříjemné.

Udělali anketu

V Korouhvi si veřejný prostor pro setkávání lidí už modernizaci žádal. V roce 2011 se pro jeho vybudování navíc vyslovili přímo občané vesnice, kteří v anketě uvedli nové multigenerační centrum jako jednu z priorit, o kterou by se obec měla zasadit. „Od té doby jsme na tom začali pracovat, jak by vůbec takový prostor měl vypadat. Jiných nápadů svým způsobem moc nebylo," vysvětluje Ladislav Filipi.

Na vybudování multigeneračního centra v Korouhvi půjde milion šedesát jedna tisíc korun. Většinu nákladů pokryje dotace získaná od Státního zemědělského intervenčního fondu. Obec zaplatí tři sta padesát tisíc korun.