Konalo se zde totiž jedinečné cvičení, které mělo simulovat pátrání po ztracených osobách. Vše odpovídalo skutečnosti. Do akce, kterou řídili policisté, byl zapojen i vrtulník. „Jednalo se po dlouhé době o ojedinělé cvičení takového rozsahu. Za územní odbor Svitavy není v nejbližší době plánováno další cvičení," zdůraznil výjimečnost akce velitel zásahu Libor Bauer.

PŘÍRODA VS. TECHNIKA
Zorganizovat cvičení je jedna věc. Naplánovat záchranou akci ta druhá. Obojí vyžaduje pečlivou přípravu a perfektní plán. Nezaujatý divák by si mohl myslet, že na provizorní základně, kterou vybudovali policisté a hasiči za pomocí speciálních vozidel v blízkosti rozhledny, nikdo nic nedělá a všichni jen postávají. Opak však byl pravdou.

V místnosti, kde teplota atakovala hranici 33 stupňů, se scházely informace od psovodů, vedoucích pátracích oddílů, hasičů s čluny, pilotů vrtulníku. Problémy hatil jen skalní terén a stromy, které blokovaly signál vysílaček, navigací a telefonů. To však neohrozilo ztracené osoby.

„Z pohledu velitele zásahu i organizátorů bylo cvičení vyhodnoceno jako velmi dobře zvládnuté. I přes velký počet účastníků se podařilo dobře koordinovat jednotlivé dílčí úkoly pátrací akce," zhodnotil akci Libor Bauer.

Pátrání se zúčastnilo padesát dobrovolných a profesionálních hasičů a necelé dvě desítky policistů. Nutno dodat, že zejména dobrovolní hasiči z okolních obcí cvičení obětovali svůj volný čas. Vše proto, aby v případě opravdového zásahu byli všichni na svých místech s patřičnými znalostmi.

Samotné pátrání trvalo několik hodin. V reálu však není možné, aby takové množství lidí vyrazilo okamžitě do terénu. Postupy mají přesný harmonogram. Výsledná efektivita je závislá na precizní koordinaci zasahujících složek.

RADY DO TERÉNU
Každý by si měl pečlivě naplánovat trasu výletu a hlavně o něm někomu dát vědět. Nabitý telefon by měl být samozřejmostí. Důležité je sledovat cestu a ne displej mobilu. „Když už se ztratíte, tak zachovejte chladnou hlavu. Zkuste najít vyvýšené místo a vydejte se k nejbližší stavbě, pokud ji vidíte. Snažte se na sebe upozornit. Nabitá baterie telefonu je důležitá pro kontakt s policií," zopakovala zásadní rady policejní mluvčí Hana Kaizarová.