Ve čtvrtek začal ve Svitavách demonstrační kurz se  seminářem zaměřený na chirurgickou léčbu chronického středoušního zánětu. Účastní se ho ORL lékaři z celé České republiky, aby se něco přiučili. Až do soboty budou v klidu přednáškového sálu sledovat, jak uznávané kapacity operují pacienty s pomocí špičkového mikroskopu.

Podle primáře svitavského oddělení ORL Libora Sychry zánět ve středouší je důsledkem problémů v oblasti horních cest dýchacích. Primární příčinou je infekce například při zánětu dutin, rýmě, problémech s nosohltanem, u dětí  může být příčinou i zvětšená nosní mandle. „Zánětlivé změny v uchu na tyto problémy navazují," uvedl Libor Sychra. Při špatné funkci sluchové trubice dochází k vpačování bubínku, k podtlaku,  v jehož důsledku může vzniknout ve středouší výpotek, mnohdy velmi vazký hlen.  Pokud by se člověk neléčil, mohlo by u něho dojít  k poměrně výrazné nedoslýchavosti.

Pacient je při zákroku v plné narkóze jako při kterékoliv jiné operaci. Pomocí kamery ze speciálního mikroskopu jsou záběry přenášené na plátno, které sledují kurzisté. Během operace komunikují s lékařem, který popisuje poškození ucha, komentuje jednotlivé kroky,  které provádí, odpovídá na dotazy.

I když podobné kurzy jsou spíš doménou klinických pracovišť, semináře s operacemi uší v přímém přenosu se pořádají pouze ve Svitavách. „Kurz dříve pořádali v Olomouci, ale profesor Klačanský odešel. Tím pádem nebyl nikdo, kdo by tyto operace s přenosy prováděl. Domlouvali jsme se s primářem Josefem Machačem z Brna, že bychom mohli pokračovat. Svitavská nemocnice tehdy koupila špičkový operační mikroskop, a tak jsme se rozhodli, že kurzy budeme pořádat tady u nás," vysvětlil primář ORL Libor Sychra.