Na středeční veřejné zasedání zastupitelstva Svitav se mimo jiné řešil rozpočet na rok 2015. Obyvatelé Lačnova přišli v hojném počtu a měli sebou i transparenty. Nelíbí se jim, že ačkoliv je pro letošní rok rozpočet 470 milionů, na chodník se peníze nenašly.

„V programovém prohlášení rady města pro toto volební období je uvedeno, že zastupitelé budou prosazovat vyřešení dopravní situace v Lačnově. Hlavně z hlediska bezpečnosti chodců. Většina dnešních zastupitelů měla ve svém volebním programu řešení chodníku v Lačnově. Žádáme, aby své sliby proměnili v činy," prohlásil obyvatel Lačnova Vojtěch Fadrný. Otázku chodníku otevřela zastupitelka Lidmila Kružíková, která si uvědomuje dlouhodobé řešení situace, aniž by se něco změnilo. Podle občanů se všechno řeší až poté, kdy se něco stane. „Nečekejme na situaci, kdy auto srazí malé dítě jen z toho důvodu, že nemělo kam uhnout," žádal zastupitele Vojtěch Fadrný. Rada města se brání, že s chodníky stále počítá. „Už v letošním rozpočtu s chodníky počítáme a připravujeme projektovou dokumentaci k tomu, abychom mohli podat žádost o dotaci a realizovat investici," sdělil starosta Svitav David Šimek. To je ale stále ještě běh na dlouhou trať.

Téma chodníku v Lačnově trápí obyvatele již hodně let. Mají pocit, že město Svitavy na Lačnov zapomíná. Proto se vyzbrojili transparenty a dorazili na jednání zastupitelstva. Hesla „Chceme chodník v Lačnově", „Lačnov jsou také Svitavy" nebo „Chceme bezpečnost našich dětí" byla roztažená po celou dobu diskuze po představení rozpočtu pro rok 2015.

Máme na něj právo

„Peníze v rozpočtu nespadly z nebe, jsou sebrané z kapes občanů. V Lačnově platíme daně stejně jako obyvatelé jiných částí Svitav. Máme tedy právo na stejný chodník, jako kdokoliv jiný," prohlásil občan Lačnova Vojtěch Fadrný. Starosta si uvědomuje, že rozpočet musí rozdělit do všech částí města. „Někdo chce zastřešit zimní stadion, někdo zase něco jiného. My můžeme zažádat o dotaci, připravit peníze na spoluúčast, ale tím to pro nás končí, dokud dotace nebude slíbena. Letos můžeme slíbit, že akci vyprojektujeme a příští rok to snad dopadne," sdělil starosta Svitav David Šimek. Některé občany Lačnova ale toto tvrzení ještě více pobouřilo. „Srovnávat zastřešení zimního stadionu s naším chodníkem mi přijde opravdu nepřijatelné. Na stadionu nejde o život, ale peníze na něj jsou," byla rozhořčená Pavla Oharková.

Místostarosta Svitav poukázal na technickou stránku věci. „Základem všeho je dobrá příprava. Proto teď přichystáme dokumentaci ke stavebnímu povolení a pro výběr zhotovitele, abychom na příští rok měli nachystáno vše, co je třeba. Včetně diskuze se všemi vlastníky, kterých se stavba bude nějakým způsobem týkat," řekl Pavel Čížek.

Musíme něco dělat

Účast a nepokoje ze strany obyvatel Lačnova přimělo zastupitele se přece jen situací aktuálně zabývat. „Já jsem se tam byl dnes podívat a byl jsem v šoku. Během dopoledne, tedy mimo špičku, se během hodiny Lačnovem prohnalo celkem sedm set čtrnáct vozidel. Takže si myslím, že požadavky obyvatel, které tu zazněly, je potřeba nadmíru respektovat a nesmíme je odkládat," informoval ostatní zastupitele Antonín Pavelka.

Přidala se k němu i jeho kolegyně. „Dnes mě málem u vlakového nádraží smetl autobus. Samozřejmě mou vinou, protože tam není chodník. Stejná situace je v Lačnově. Když se střetne vozidlo s člověkem, je vždy na vině chodec. A jak se máme těm lidem, kteří tohle zažívají denně, podívat do očí a říct, že nás jejich bezpečnost nezajímá, protože chceme lepší sportovní vyžití a podobně? Musíme se nad tím ihned zamyslet," souhlasila s občany zastupitelka Libuše Vévodová.

Malá výhra

Lačnováci si mohou přece jen gratulovat. Povedlo se jim dosáhnout potřebného kroku přímo na zasedání. Zastupitel Libor Zelinka totiž ještě před schválením rozpočtu pro rok 2015 podal pro ně důležitý protinávrh. „V kapitole doprava by mělo být zahrnuto, že veškerá rezerva bude použita na zpracování projektové dokumentace na chodník v Lačnově tak, aby mohla být podána žádost o dotaci a v roce 2016 investici realizovat v plném rozsahu," navrhl. Toto znění bylo tedy zahrnuto do programu rozpočtu a všichni zastupitelé ho schválili.

„Máme radost, považujeme to za veliký úspěch. Je vidět, že jsme udělali dobře, když jsme se rozhodli dorazit na zastupitelstvo," neskrýval nadšení Vojtěch Fadrný. Uvědomují si, že víc urychlit už to nemohou. Kdysi je napadla i myšlenka, že začnou protestovat formou blokády silnice, to už ale prý není na programu. „V tuto chvíli bychom ničeho nedocílili, jsem rád, že to šlo smírnější cestou. Snad se skutečně příští rok začne něco dít. Pokud ne, budeme hledat další cesty," doplnil Fadrný.