Já jsem převzala postup po své mamince. Rozpis je na 16 0,7 litrů zavařovacích sklenic. Podle počtu zaplněných sklenic si ho rozpočítám. Potřebujeme čtyři litry vody, 25 dkg krystalového cukru, 15 dkg nakladače DEKO, 40 tablet umělého sladidla.Vodu s přísadami vařím pět minut. Ještě do horkého přidám 1,25 l octa. Hned jím zaleji naplněné sklenice.
Ty zavíčkuji, steriluji při 100°C pět minut a po dalších pěti minutách vydělám ze zavařovacího hrnce. Okurky jsou pěkně křupavé. Pro lepší chuť přidávám do okurek mrkev, cibuli, kopr, bobkový list a pokud je, tak křen. Zavařováním hodně ušetříme. A v zimě se kyselé okurečky výborně hodí.
Pokud máte osvědčený recept na lák na okurky pošlete ho na adresu svitavsky@denik.cz
Anna Korbářová