Není to tak dávno, co bylo kysané zelí – vedle brambor – ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitaminu C v zimních měsících. Kysání umožňuje, aby se zelí mohlo konzumovat po celý rok. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 gramů kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitaminu C.
Vedle klasického českého jídla knedlo-vepřo-zelo, můžeme z kysaného zelí připravovat celou řadu zdravých a velmi chutných pokrmů. Dnes vám nabízíme recept na zapečené jáhly s dýní, mandlemi a sýrem.
Na 4 porce pokrmu potřebujeme: 150 g jáhel v suchém stavu, 300 ml vody,½ čajové lžičky soli,300 g dýně hokaido,200 g kysaného zelí,3 velké červené cibule,100 ml olivového oleje,hrst loupaných pokrájených mandlí
Jáhly uvaříme v osolené vodě bez míchání, dokud se všechna voda nevstřebá. Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky cca 2x2 cm velké. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Ve velké hluboké pánvi rozpálíme část oleje a restujeme na něm osolenou cibuli asi 2 minuty, poté přidáme dýni a zbylý olej a restujeme dalších 5 minut za občasného míchání. Pak zalijeme trochou vody a pod poklicí dusíme do změknutí asi 15 minut. Když je dýně měkká přidáme kysané zelí překrájené na menší kousky, posekané mandle, uvařené jáhly a dobře promícháme. Směs navrstvíme na olejem vymazaný plech nebo zapékací mísu, navrch dáme na kostičky nakrájený sýr vše rukou dobře upěchujeme. Zapékáme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 25 minut. Z Kruhu zdraví přejeme dobrou chuť.
Dana Šťastná