Sezona na koupalištích skončila, přesto už někde myslí na tu další. Například v aquaparku v Moravské Třebové plánují pro příští rok vyhradit místo pro kuřáky.

I přes zákaz kouří

Někteří lidé totiž kouří v areálu koupaliště i přes zákaz. „Vadí mi stále se rozrůstající počet kuřáků v celém areálu, kteří neberou ohledy ani na malé děti," napsal na webové stránky Moravské Třebové jeden z návštěvníků aquaparku Petr Grund. Pracovníci technických služeb města letos umístili v areálu nové zákazové tabulky a proškolili personál. „Bohužel důsledná kontrola je obtížná. Jelikož plavčíci mají za úkol především zajišťovat bezpečnost koupajících a sledovat pohyb na odpočívadlech. Je pro ně takřka nemožné kontrolovat dodržování zákazu kouření v prostorách občerstvení," říká ředitelka technických služeb Gabriela Horčíková. Pro příští sezonu plánují technické služby zřídit vyhrazené místo pro kuřáky v zadní části areálu a slibují opakované proškolení personálu. „Dohled bude provádět i městská policie, a to s možností uložení pokuty," dodává Gabriela Horčíková.

Na koupališti v Poličce se s neukázněnými kuřáky zatím nepotýkali. „Kouření v areálu není přímo zakázáno, přesto jsme nemuseli řešit, že by si někdo zapálil mimo vyhrazené prostory," tvrdí vedoucí koupaliště Jitka Kmošková. „Pokud si návštěvníci chtějí dát cigaretu, využívají bistro, kde je kouření povoleno a kde nikoho neobtěžují," dodává.

Potíže nemají ani na plovárně v Litomyšli. Kouřit se může jen v prostorách restaurace. „Je to dané provozním a návštěvním řádem. Lidé si to nedovolí," říká vedoucí koupaliště Zdeněk Kocman.

Na svitavském koupališti si podle Filipa Tomance na kouření nikdo z návštěvníků nestěžoval. Přesto tento problém řeší. „Pro kouření je vymezen prostor u bufetu, jinde se kouřit nesmí. Tento zákaz kontrolují plavčíci. Pokud přistihnou někoho s cigaretou na travnaté ploše u bazénu, přesměrují ho k bufetu," vysvětluje Filip Tomanec. Kuřákům žádný postih nehrozí, situaci se vždy snaží vyřešit dohodou. Vyhradit prostor u bazénu pro kuřáky do budoucna neplánují. „V tomto ohledu zatím nemáme žádný ohlas od návštěvníků. Kdybychom dostali podněty, určitě bychom se tím začali zabývat," říká vedoucí Tomanec.

(dol, tva)