Vstoupit do světa pravěkých lovců a zemědělců bude možné v sobotu od 10 do 16, v neděli od 10 do 15 hodin v rámci akce Brány otevřené aneb Vítání jara.
Loni se osada významně rozšířila o obydlí lovců a areál experimentálního pálení vápna. Změn doznala i osada zemědělců. Kromě nutných oprav po zimě už letos na jaře „pravěcí obyvatelé“ osady vybudovali palisádovou zeď. Položili tak základ pro novou kuchyni. Ta původní ve středu osady zanikne, aby uvolnila místo dalším činnostem. Na stavbu zdi byly použity kmeny olší a jasanů ze starého polomu, které dobře snáší vlhkost. Obyvatelé Křivolíku je sekerami opracovali na kůly, a ty zasadili do půl metru hlubokého žlabu. „Terasu“ zpevnili pařezy, které překryli hlínou.
Právě pravěká kuchyně bývá pro návštěvníky jedním z největších lákadel. „O víkendu by neměla chybět ochutnávka pravěkého piva. Návštěvníci budou mít také možnost semlít si obilí a vyrobit si nějakou pochutinu,“ zve na víkendovou akci člen sdružení Bacrie David Maršálek. V osadě zemědělců budou k vidění tradiční ukázky starých řemesel a technologií i nové přírůstky ovčího stáda. „Novinkou je, že přijede štípač pazourků Petr Zítka, jeden z nejlepších mistrů této technologie v Čechách,“ doplnil zajímavost David Maršálek.
Už v červnu Křivolík v týdnu od 17. do 26. června ožije školními exkurzemi. O prázdninách se uskuteční zážitkový tábor Křivolický hvozd a v září velká akce Festival živého pravěku.