Do letošního ročníku se přihlásilo celkem sedmdesát devět jídelen z celé republiky s obědovým menu na téma „Moderně a originálně".

Mahi-mahi či špalda

„Do finále postoupilo deset nejlepších obědů. Klasické knedlíky nahradil bulgur nebo kuskus. Recepty obsahují i méně obvyklé suroviny, jako je rukolový olej, polníček, ryba mahi-mahi nebo špalda," hodnotila velké finále ředitelka a dlouholetá organizá- torka soutěže Anna Packová.
Přihlášená menu musela splnit přísné nutriční nároky, být součástí pravidelného jídelního lístku jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy školáků. Kuchaři přitom nesměli přesáhnout normou stanovený limit třicet čtyři korun za polévku, hlavní jídlo a dezert. „Zaslané obědy školních jídelen v prvním korespondenčním kole hodnotila odborná porota podle vhodnosti použitých surovin, nutričního hlediska, technologického postupu přípravy, vyváženosti ingrediencí, chutí i barev," informovala za pořadatele Tereza Knířová.

V nejlepší desítce zabojovala se svým menu také svitavská jídelna při základní škole T. G. Masaryka. Kuchaři Václav Šmerda, Petr Pohl a Antonín Řidký porotcům předložili mrkvový krém s kapkami rukolového oleje a krutonky, kuřecí roládu s červenou čočkou a špenátem, květákové pyré s bramborami a teplou zeleninou. Jako sladkou tečku zvolili tvarohový nákyp a hruškové ragú s rakytníkem. Podle jednoho z kuchařů Antonína Řidkého se toto jídlo objevuje na jídelníčku strávníků zhruba jednou za šest týdnů. Při denní nabídce tří druhů jídel připravují přibližně sto porcí. Svitavští kuchaři sice porotu zaujali, ale na medailovou pozici se nedostali. Získali diplom za čtvrté místo. Ale i to je v takové konkurenci velký úspěch.

Čerstvé suroviny

„Některé soutěžní obědy by uspěly i v restauracích. Je vidět, že i kuchaři ve školních jídelnách vaří z čerstvých surovin a umí z nich vytvořit originální a chutná jídla. Připravit za třicet čtyři korun celý oběd není vůbec lehký úkol," zdůraznil člen poroty Petr Stádník, šéfkuchař se zkušenostmi z několika michelinských restaurací.

Podle poroty a odborníků na výživu nelze z výživového hlediska finálovým obědům nic vytknout. „I ve školních jídelnách by děti měly dostávat živiny, které potřebují pro svůj zdravý růst a vývoj. Mám velkou radost, že rok od roku se situace postupně zlepšuje," zdůraznila porotkyně Alena Strosserová, nutriční terapeutka Společnosti pro výživu.

Rostoucí důraz školních jídelen na čerstvé a zdravější suroviny potvrzuje i velkoobchodní síť MAKRO, kde nakupuje až polovina českých školních jídelen. „V segmentu školních kantýn nejrychleji rostou prodeje čerstvého masa, ryb a zeleniny," uvádí Petr Stádník. Z masa školní kantýny nejvíce nakupují vepřové maso od plece, pečeně a mleté maso. Následují kuřecí řízky a stehna. Z příloh převládají těstoviny a brambory. „Již několik let jsou na vzestupu ryby, zejména losos. Zeleninu však školní jídelny bohužel stále nakupují především mraženou a sterilovanou, aby si usnadnili přípravu," uzavírá Stádník.

Příčky nejvyšší

Podle verdiktu poroty si ze soutěže o Nejlepší školní oběd odvezly bronz kuchařky Základní školy a mateřské školy z Velkých Svatoňovic. Druhou příčku obsadil kolektiv ze Základní školy Mánesova v Otrokovicích. Zlato patří kuchařskému týmu ze zlínského gymnázia za rajčatovou polévku s mozzarelou, přírodní vepřovou panenku se smetanovými žampiony a mrkvovo-bramborovým pyré s rozmarýnem a čokoládový krém.