Řidiči po nich volají už léta. Marně. Prý problém vyřeší budovaná dálnice D35. Jenže ta už dávno měla stát. A tak tu za nečinného přihlížení úřadů umírají lidé. Jen za poslední tři roky tu byly tři tragické nehody.

Pomoci má rozšíření křižovatky pro vybudování připojovacích pruhů.

„Konkrétně jde o vytvoření samostatného odbočovacího pruhu od Litomyšle na Svitavy a ze Svitav na Moravskou Třebovou,“ uvedl pardubický hejtman Martin Netolický po jednání se starostou sousedního Koclířova Jiřím Tesařem.

Na I/35 tady ústí vytížená státovka I/34 od Svitav a pokračuje silnicí třetí třídy do Koclířova (viz mapa).

Účast v celoevropské soutěži Entente Florale Europe, kterou vítězné Město stromů získává, s sebou přináší zájem médií i možnost čerpání dotací z kraje na péči o veřejnou zeleň.
Komise soutěže Entente Florale stráví den v Poříčí

Poslední větší nehoda se tu stala v květnu, kdy řidička jedoucí ze Svitav do Koclířova nedala přednost motorkáři na hlavní I/35 (na snímku). Ten naštěstí vyvázl jen s lehčím zraněním. Je to typický scénář zdejších střetů. Řidiči autobusů dokonce křižovatkZdroj: DeníkKraj nechal zpracovat studii, která navrhne řešení, jak zpřehlednit křížení krajské a obou státních silnic. Do konce prázdnin se nad návrhem sejde hejtman se zástupci obce, ŘSD a krajskými silničáři.

„Problematiku křižovatky z Koclířova na silnici I/35 a I/34 řešíme dlouho, protože se jedná o krizové místo při výjezdu z obce směrem na Svitavy, ale i Moravskou Třebovou a Litomyšl. Máme už zpracovanou studii, nad kterou se v nejbližší době společně se zástupci obce sejdeme a navrhneme řešení,“ dodal Netolický.

Je však otázkou, proč tady připojovací pruhy nevznikly už dávno. Pětatřicítka je v těchto místech velmi „rychlá“, řidiči tu jezdí i přes 100 km/h a odbočení z vedlejší, nebo dokonce překřížení pětatřicítky je tak velmi riskantní.

S ještě větším podivem je skutečnost, že o úpravách křižovatky nejedná primárně státní ŘSD, ale starosta sousední vesnice s krajem, kterému patří jen jedna ze čtyř křižujících se silnic.

Poslední větší nehoda se tu stala v květnu, kdy řidička jedoucí ze Svitav do Koclířova nedala přednost motorkáři na hlavní I/35. Ten naštěstí vyvázl jen s lehčím zraněním. Je to typický scénář zdejších střetů. Řidiči autobusů dokonce křižovatku raději objíždějí.

Poslední oběť si křižovatka vyžádala přesně před rokem. Dodávka se tu čelně srazila s autobusem, její řidič na místě zemřel.

Vizualizace nové nemocnice následné péče v Moravské Třebové
Budovy moravskotřebovské nemocnice jsou na prodej