Na začátku února musel ze svitavského hřbitova kvůli špatnému technickému stavu zmizet centrální kříž. „Podepsal se na něm zub času," uvedl starosta Svitav David Šimek. Stav historické památky, u níž obyvatelé tradičně na Dušičky zapalují svíčky a připomínají si tak památku zemřelých, zhoršil déšť, vítr, sníh a led.

Kvůli těmto vlivům se kříž začal kácet k zemi a bylo nutné ho z hrobky odstranit, aby se předešlo dalšímu poškození. V současné době je podle starosty bezpečně uložený a vedení města mělo dost času na zkoumání jeho stavu a přemýšlení, co s ním udělat. Nakonec se ukázalo, že počasí poškodilo i starou hrobku, jejíž je kříž součástí. „Je to špatné. Zabývali jsme se tím v pracovní skupině pro regeneraci památek. Během jara se zpracuje projekt na restaurování a v půlce roku bychom rádi vyčlenili peníze na opravy. Myslím si, že se o památky staráme, takže se na to samozřejmě budeme snažit najít finance v rozpočtu," řekl David Šimek.

V současné době ve Svitavách na projektu už pracují. „Připravujeme rozebrání pískovcového soklu, musí se poskládat znovu, aby vznikla na třech schůdcích plošina pro zapalování svíček. Když půjde všechno dobře, stihneme všechno do Dušiček, včetně instalace litinového kříže," řekl ČTK historik ze svitavského muzea Radoslav Fikejz.

Kříž už řešili

Nevyhovujícím stavem památky se v minulosti odborníci již zabývali před čtyřmi roky. Restaurátorský průzkum tehdy odhalil závažné poškození staré hrobky. Kříž korodoval, kamenné kvádry se rozpadaly a uvolňovaly se desky.

Letošní mrazy a voda způsobily roztržení korpusu hrobky a nebezpečné vychýlení kříže. Poškozená je i schránka s historickou listinou z roku 1848. „Podle původního průzkumu měly práce vyjít na 700 tisíc korun včetně pozlacení kříže se sochou Krista, která byla dřív zlatá. Restaurátorská firma rozpočet zaktualizuje. Pokračující koroze kříž úplně degradovala," dodal k tématu Radoslav Fikejz. Velmi cenná hrobka manželů Jaichových vznikla v roce 1847 po smrti představeného soukenického cechu Anselma Jaicha. O rok později do ní byla vložena schránka s listinou, která popisuje město Svitavy společně s doklady o rozšíření hřbitova. Naposledy byla otevřena po smrti vdovy Agnes Jaichové v roce 1879.

Ve Svitavách na letošek plánují velké investice do památkové péče. Opravit je nutné například historický dům „U Mouřenína", jenž sousedí se starou radnicí na náměstí Míru. Na současné radnici zase chtějí vyměnit okna. „Víme už i o několika soukromnících, kteří chtějí zažádat o dotaci na opravu fasády. Hodně peněz z rozpočtu vyčerpáme právě na tyto záležitosti," vysvětlil starosta David Šimek důvod, proč se s opravami kříže počítá až v polovině roku.