„Mikroregion Maštale byl založen před více jak 20 lety a má za sebou kus práce. Mimo jiné se nám podařilo vybudovat tři rozhledny. Toulovcova rozhledna byla po letech postavena znovu, Terezka i díky podpoře Pardubického kraje na etapy opravena a v letošním roce jsme požádali o dotaci na rozhlednu Borůvka, protože její stav není dlouhodobě udržitelný,“ uvedl starosta Proseče a předseda Mikroregionu Maštale Jan Macháček.

Kraj podpoří opravu Borůvky 200 tisíci korunami, aby mohl pokračovat její další bezproblémový provoz.

V oblasti vznikají letos Mikroíčka.

Nové mikroičko v Příluce, poblíž Toulovcových maštalí.
OBRAZEM: Obce kolem Toulovcových maštalí zakládají "mikroíčka"

„V Příluce je malé informační centrum spojené ještě se stánkem s občerstvením, kde je personál proškolen podat turistům základní informace a suplovat tak funkci klasického informačního centra. Navíc poskytuje také základní občerstvení, což je zajímavá cesta, jak oživit služby pro turisty a zatraktivnit dané místo,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Klasická informační centra jsou v Proseči, Budislavi a Poříčí u Litomyšle.

V budoucnu by se mohly rozšířit stávající sítě cyklotras a cyklostezek v celém širším regionu od Litomyšle po Proseč. Pardubický kraj by na ně chtěl využít evropské dotace.