„Po odstranění svrchní vrstvy jsme zjistili, že most je v naprosto havarijním stavu,“ potvrdil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. 

Uzavírka hraje do karet Pardubickému kraji. Podle hejtmana Martina Netolického ukazuje, že je možné omezit kamionovou dopravu na této trase, která vede obcemi ze Svitav směrem na Letovice. Kamiony by podle něj měly namísto přetížené silnice první třídy využívat dálniční sítě. „V případě cesty z Brna na sever je to cesta přes Olomouc a dále na D35. My bychom měli učinit všechny kroky k tomu, aby byl propojen úsek Mohelnice – Hradec Králové, respektive Opatovice nad Labem, díky kterému by I/43 nemusela být v budoucnu vůbec zatěžována,“ uvedl Netolický.

„Spojení Pardubického kraje a Brna je stávající dopravní infrastrukturou stále nedostatečné a příprava dálničního řešení v úseku Svitavy – Brno je zatím v nedohlednu kvůli majetkovým sporům. Proto eskaluje situace na trase stávající komunikace I/43, která vede ze Svitav směrem na Letovice obcemi Pardubického kraje. Tyto obce si stěžují na obrovskou zátěž kamionovou dopravou,“ konstatoval hejtman Martin Netolický

A pokračoval: „Situace posledních dní týkající se problémů s rekonstrukcí mostu v okolí obce Černá Hora, která je v Jihomoravském kraji, ukazuje, že je možné omezit kamionovou dopravu na této trase, což my jako zástupci Pardubického kraje velmi vítáme, protože zátěž v jednotlivých obcích se týká občanů našeho kraje.“ 

Hejtman apeloval, aby kamiony využívaly při cestě z Brna na sever trasu přes Olomouc a dále na D35. Stejně tak připomněl nutnost propojit úsek Mohelnice – Hradec Králové, respektive Opatovice nad Labem. Do té doby by podle něj bylo vhodné přistoupit k razantnímu omezení kamionů.

„Dopravní opatření se v tomto případě nabízejí, protože trasa I/43 vede úzkým údolím, poměrně hustě osídleným v jednotlivých obcích, které na sebe navazují. Situace není komfortní ani pro řidiče, ani pro obyvatele. My jako Pardubický kraj jsme připraveni jednat s ŘSD nikoli o dočasném, ale o dlouhodobém omezení kamionové nákladní dopravy v úseku Svitavy – Brno a předpokládám, že se na tom shodneme i s Jihomoravským krajem,“ uzavřel Martin Netolický.