„Zákaz kouření ohrozí zejména hospody našich tatínků,“ domnívá se Kamila Rybinová, majitelka svitavské kavárny Rošambó, kde se kouří pouze ve vyhrazeném prostoru. Nedokáže si představit, že by muži chodili na pivo a u toho si nezakouřili. Vítá však čisté prostředí bez nikotinového smogu, byť sama kouří.

Kompromis není šťastný nápad

Návrhy poslance Borise Šťastného (ODS) neschvaluje majitelka hospody U Rumpálu ve Svitavách. Štěpánka Rumpálová věří, že jeho pozměňující návrh nezíská širokou podporu napříč stranami. Šanci ale má, protože je oproštěný od konfliktních bodů. „Například v něm není regulace kouření v hostinských zařízeních, o těchto záležitostech by poslanci hlasovali zvlášť,“ říká poslanec, který hodlá i nadále trvat na absolutním zákazu kouření v restauracích. Takové omezování pociťuje Štěpánka Rumpálová jako diskriminaci. Nepovažuje za šťastnou ani kompromisní variantu, která počítá se stavebně oddělenými a větranými částmi určené kuřákům. „Naši klientelu tvoří především kuřáci. Přicházejí ale často party, v nichž bývají také nekuřáci, přesto se u nás dobře baví,“ dodává hostinská.

Téměř všechny restaurace ve svitavském okrese uplatňují zákaz kouření v době obědů, to znamená do druhé hodiny odpolední. Pak je v řadě z nich kouření povoleno. Některé mají vedle toho i samostatné nekuřácké salonky. Ve většině restaurací je ale cítit kouř. Nekuřácké části nejsou od kuřáckých vždy dokonale odděleny. Ve svitavské kavárně Junior, učňovském pracoviště moravskotřebovské odborné školy, však poobědváte v nekuřáckém prostředí.

Podle Šťastného přitom zaměstnanci hostinských zařízení patří k jediné profesi, kde se na pracovišti nedodržuje zákoník práce. Ten totiž dává zaměstnancům právo na nekuřácké pracovní prostředí. „V Česku se to týká více než 90 tisíc zaměstnanců v pohostinství,“ dodává Šťastný. Servírce v hospodě U Rumpálu však kouř nevadí. Naopak Kamila Rybinová je spokojená, že celý den tráví v relativně čistém prostředí. „Když si chci zakouřit, jdu ven před kavárnu,“ nevidí v omezení nic špatného jeden z hostů kavárny Ondřej Holeček.

Zákaz kouření v restauracích si přeje více než polovina lidí. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění, který proběhl v únoru. Tři čtvrtiny dotázaných (76 procent) se vyslovily i proti kouření na pracovišti.

(mag, šp)