Z ulic Litomyšle a okolních obcí zmizeli lidé. Důvodem je vyhlášená karanténa, ale na Litomyšlsku také velká obava z nákazy. Mohou za to čtyři potvrzené případy koronaviru.

Prvním případem byla minulý týden ve čtvrtek mladá žena z Litomyšle. Nakazila se v Praze a v karanténě je kvůli ní od poloviny minulého týdne celá mezinárodní firma v Osíku u Litomyšle, kde žena pracuje. Nákaza se prokázala právě u lidí z jejího okolí, kteří jsou v karanténě. Lidé ve vsi, kde firma sídlí, mají obavu.

„Nechodíme po vesnici. Opravdu se bojíme. Pracuji ve městě, ale pojedu pouze do kanceláře, na náměstí ani do obchodu už ne,“ říká starší žena z Osíku. Podle nemocné cizinky se ale prý lidé nemají bát. Mladá žena ve svém vyjádření na sociální síti uvedla, že se nikde ve městě nezdržovala.

„Dělám v kanceláři, kam za mnou moc lidi nechodí. Jezdím soukromým autem, na náměstí jsem se neprocházela během té doby. Jednou jsem byla v Albertu rychle nakoupit vodu a zeleninu. Jinak všichni, kdo se mnou byli v kontaktu, sedí doma od včerejška v izolaci,“ napsala v pátek mladá žena na Facebooku.

Negativní testy

Redakci Deníku se podařilo od důvěryhodného zdroje zjistit, že několik lidí z okolí nakažené cizinky a jejích kolegů z firmy z Osíku mělo negativní testy na koronavirus. Mezi třemi nakaženými je údajně její příbuzná a manželka jednoho zaměstnance firmy. Všichni z Litomyšlska. Místa jejich bydliště redakce zná, ale nebudeme je zveřejňovat, protože lidé na sociálních sítích pořádají doslova hon na čarodějnice a mstí se těmto nemocným lidem. To nebude redakce Deníku podporovat.

Do nemocnice v Litomyšli míří stále zájemci o testování. I v pondělí sem přišlo několik lidí, velká fronta se tu ale netvořila. „K testování na koronavir v laboratořích NPK musí být pacient indikován krajskou hygienickou stanicí nebo lékařem infektologem, sám si vyšetření a test zaplatit nemůže,“ vysvětlila mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník