„Začali v pondělí a mají za sebou první zkušenosti v práci. Jedna skupina uklízí dětské hřiště, druhá pálí klestí v lese za obcí po kůrovcové kalamitě. První den se jich sešlo třináct, ale už dnes dorazilo o dva studenty méně. Rodiče mají asi obavu z nákazy,“ uvádí starosta Rychnova Milan Hána. Práce má pro studenty dost, zatím s nimi počítá do konce dubna. Otázkou ovšem je, zda s plány nezamíchají další opatření vlády.

Student Martin Drahoš uklízí s kamarády v lese. „Zaujala mě nabídka obce na Facebooku. Mám dost času a práce v lese mě baví,“ říká.

Venku s kamarády

Nabídku práce využila i místní Anna Švehlová. „Těžká práce to není, pomáhají nám dospělí chlapi, my taháme menší větve. Jsem ráda, že mohu dělat venku, přivydělám si a jsem s kamarády,“ popisuje a dodává, že si s sebou vzali i roušky.

Obec zatím nemá roušky pro zaměstnance k dispozici, ale čeká na dodání. „Roušky nejsou, jedině ty, co si doma sami vyrobíme. Čekáme na dodávku pro studenty. Pracují ale v malých skupinách asi po čtyřech, ve kterých se potkávali i tak,“ míní Hána.

Středoškoláci mají uzavřené dohody o provedení práce. Chodí do práce na šest hodin denně, čtyři dny v týdnu. „Předpokládáme, že odpracují zhruba 200 hodin. Domluvili jsme se, že zaměstnáme až dvacet lidí. Zájemců máme spoustu,“ dodává starosta Rychnova. 

Strach a obavy vyvolávají u části veřejnosti agresi vůči nakaženým. Vlny nenávisti se přelévají hlavně sociálními sítěmi.
„Neumím si představit, jak vyjdeme na ulici,“ obává se nemocná žena