„Chceme upozornit občany, že situace nemusí být tak růžová, jak se uvádí. S kolegy se domníváme, že v Litomyšli jde o komunitní šíření koronaviru. Cizinka z firmy na Litomyšlsku měla pozitivní test minulý čtvrtek, ale už o den dříve byla vyšetřena jiná žena, které vyšly také pozitivní testy. Jde o manželku jednoho zaměstnance osícké firmy. Otázka je, kde ke koronaviru přišla,“ řekla lékařka z regionu, která si nepřála být jmenována. Dodala, že doktoři ze zasažené oblasti mají málo informací.

Na místě je podle ní velká obezřetnost. „Byla bych ráda, aby se lidé chovali tak, že to mohou kdekoliv chytit. Důchodce bych nepustila ani do obchodu. Dokud se nebude víc testovat, nevíme, jak na tom jsme,“ řekla lékařka.

Možnost komunitního šíření koronaviru připouští i epidemioložka Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová. „Česká republika je hodnocena jako země s vysokým rizikem šíření v komunitě. Tato situace platí nejen pro Litomyšl, ale i pro celou zemi,“ podotkla.

Karanténa 

V karanténě jsou teď v Pardubickém kraji zhruba dvě stovky lidí. A je zajímavé, že teprve v úterý byla karanténa nařízena několika účastníkům plesu, který se konal první březnovou sobotu v Litomyšli. Právě na této akci byla podle zdroje Deníku jedna z nakažených žen. „V rámci epidemiologického šetření jsme zachytili osoby, které mají pozitivní nález. V důsledku opatrnosti byli osloveni lidé, kteří s nimi byli v kontaktu, a jsou ve sledování, abychom zamezili dalšímu šíření,“ uvedla epidemioložka Hégrová. Přesné počty lidí v karanténě ve svitavském okrese nechtěla uvést. „Řekla bych, že se jedná zhruba o dvě desítky osob, které patří k jednomu případu,“ dodala.

Zavřít město?

Lidé na Litomyšlsku mají obavy, aby v případě nárůstu počtu nakažených nedošlo ke stejné situaci jako v Olomouckém kraji a Litomyšl neskončila v karanténě. I to se totiž může stát, kdyby z jednoho ohniska vzniklo mnohem více případů, než je obvyklé. Proto je nutné, aby lidé skutečně dodržovali karanténu, jak je nařízené.

„Pokud jde o případy, které máme podchycené, nemusí k tomu dojít. Kdyby se objevila nákaza ještě v souvislosti s hromadně pořádanou akcí, jež byla v době, kdy ještě nebyla nařízena opatření v rámci republiky, nelze vyloučit, že bychom přistoupili k podobným opatřením,“ vysvětlila Hégrová.

První případ nákazy koronavirem na Litomyšlsku potvrdili hygienici ve čtvrtek 12. března. Lidé z okolí nakažené Bělorusky skončili v karanténě, stejně jako firma, kde pracovala. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Ilustrační foto
Děkujeme, dáme to! Pošlete i vy svůj vzkaz lidem v první linii
Města a obce po celém Pardubickém kraji dezinfikují zastávky, dětská hřiště a další frekventovaná místa. Pomáhají jim hasiči.
ON-LINE: Koronavirus v Pardubickém kraji