Olej do ohně přilil nedávný incident v Penny Marketu, který začal v prodejně konfliktem dvou malých dětí a skončil na parkovišti před supermarketem surovou bitkou. Podle očitých svědectví byli útočníky Romové. Policie se k případu kvůli probíhajícímu vyšetřování nechce vyjadřovat. Mozaiku událostí lze ale poskládat z autentických svědectví, která se Deníku podařilo shromáždit.

Na začátku podle nich bylo nevhodné chování osmileté romské holčičky, která v prodejně verbálně i fyzicky napadala tříletého chlapce. Další vývoj událostí popisuje svědkyně, jejíž totožnost redakce zná, která se ale obává možné reakce, a proto si přála zůstat v anonymitě. „Hádka dvou dětí? Chlapeček jen seděl a nechal si nadávat a obouchávat se pytlíkem bonbonů," popisuje.

Když se doprovod dívenky ani po upozornění neměl k nápravě situace, otec chlapce zakročil a dal dívce mírný pohlavek. „Poté jedna z Romek začala křičet, že je muž opilý a mlátí dítě, že zavolá policii. Ten jí řekl, ať zavolá, že se ničeho nebojí. Jelikož romské ženy pořád dělaly humbuk na celou prodejnu, muž je vyzval, ať jdou všichni ven a nedělají ostudu," líčí žena.

Podle ní po chvíli přijelo auto, z něhož vyskočili dva muži romského původu a matka dívky. Právě ona prý jako první muže udeřila otevřenou dlaní do tváře a pak se do něj pustili pěstmi i dva muži. „Napadeného se snažila bránit jeho žena. Když už ležel bezvládně na zemi, něco vykřikla, už nevím přesně co. Útočníci se proti ní rozběhli. Jeden z nich ji chytil pod krkem, udeřil ji pěstí do obličeje a následně odhodil na zem. Až když se žena, tak jako její muž, ocitla na zemi, konflikt skončil. Útočníci odjeli," popisuje žena.

Teprve poté na místo přijela státní policie a pro ženu záchranná služba. Následně dorazila i městská policie. Do té doby údajně nikdo, ani slovně, nezasáhl. Nemohla už v prodejně eskalaci konfliktu zabránit ostraha? „Incident šetří Policie ČR, které jsme poskytli potřebnou součinnost. Až do ukončení vyšetřování se k tomu nemůžeme blíže vyjadřovat," reagovala mluvčí Penny Marketu Monika Lebedová.

Vedení řetězce se zpočátku nechtělo vyjadřovat ani k tomu, jakým způsobem do konfliktu zasáhla ostraha supermarketu. Podle svědectví přímého účastníka pracovník ochranky nijak nereagoval a nechal incident bez povšimnutí. „Ta holka otravovala svým chováním v Penny po dobu nakupování víc lidí. Ochranka ani nikdo z těch, co s ní byli jako dospělý dohled, ji nijak neokřikli. Nevím, kde končila pravomoc ochranky, že ani před Penny nezasáhla," okomentovala žena, která byla konfliktu přítomná.

„Pokud dojde v prodejně k jakémukoliv protiprávnímu jednání, má ochranka instrukci ihned přivolat policii. Podle našich informací přivolala ochranka policii i v Moravské Třebové," tvrdí Monika Lebedová. Ze svědectví však vyplývá, že policie byla přivolána až po incidentu.

Romská koordinátorka Hana Navrátilová považuje incident za politováníhodný. „Bylo to přehnané a naprosto neadekvátní," uvedla. Větší problémy jsou podle ní s dorůstající mládeží. „Starší generace je docela umírněná. Nemůžu říct, že bych s nimi měla nějaké výstupy," objasňuje. Neukázněné chování romské holčičky Hanu Navrátilovou nepřekvapuje. Zarazilo ji naopak, že se ochranka supermarketu do konfliktu nevložila. „Romské děti můžou všecko. Ochranka to nezvládla, měla zasáhnout, možná k tomu nemuselo dojít," domnívá se Hana Navrátilová.

Případnou spoluzodpovědnost si Penny Market nepřipouští. A vedení řetězce se neobává ani odlivu zákazníků. Jaká opatření, pokud vůbec, přijmou, aby se situace neopakovala, si nechávají pro sebe. „Pravidelně vyhodnocujeme bezpečnostní situaci, ale případná opatření pochopitelně nezveřejňujeme. Prioritou pro nás vždy zůstává, aby se zákazníci vždy cítili v našich prodejnách komfortně a bezpečně," uzavřela Monika Lebedová.