Zahájení demoličních prací zaskočilo organizátory petice, která požadovala zachování budovy pro příští generace. Podle Filipa Trunečky zatím petici podepsaly asi tři stovky lidí. „Náš postoj je stále stejný. Bourání považujeme za nejhorší možné řešení. Spěch, s jakým se s demolicí začalo, je opravdu podivný. Město ani nepočkalo na předání petice,“ uvedl Trunečka.

Překvapeni jsou o to víc, že v pátek dostali od místostarosty Václava Mačáta nabídku k osobnímu jednání o možném využití budovy. „Je směšné, že nás místostarosta Mačát zve na středeční schůzku v době, kdy je zahájena demolice. Tomu nerozumíme,“ podivuje se Filip Trunečka. Od demolice město neodradila ani žádost o přezkum, která leží na ministerstvu kultury.

Zdroj: Archiv

Přezkumné řízení, o kterém bude v listopadu rozhodovat už nový ministr kultury, demolici zabránit nemůže, nemá odkladný účinek. Navíc už nebude, vzhledem k probíhající demolici, rozhodovat o čem.

Jaké má město s pozemkem záměry, prozatím tají. Podle starosty Izáka není o využití lokality rozhodnuto. Místostarosta Václav Mačát byl sdílnější. „Záměrem z kategorie snů je velkokapacitní společenský sál. Nevylučuji ani možnost výstavby víceúčelové sportovní haly. V úvahu připadá i záměr domova pro seniory, který se nejčastěji opakuje ze strany různých soukromých investorů,“ uvedl Mačát.

Kamion narazil do viaduktu.
Kamion narazil do viaduktu, provoz na I/43 se zastavil

Podle územního plánu může být pozemek využit pro nekomerční občanské vybavení, takže obchodní dům, skladovací nebo výrobní prostory nepřipadají v úvahu. Pokud by se město rozhodlo pozemek prodat, rozhodně na tom nevydělá. Na realitním trhu má hodnotu kolem 4,5 milionu. Cena odpovídá 500 korunám za metr čtvereční, za kterou se ve městě pozemky prodávají.

Při investici 3,4 milionu, za které město budovu koupilo od Pardubického kraje, 412 tisíc na zabezpečení, 991 tisíc na projektovou dokumentaci a nákladů 3,2 milionu na demolici, bude město po prodeji pozemku 3,5 milionu v mínusu.

Ilustrační foto
Obchvat Svitav je opět o něco blíž