Nakonec padlo rozhodnutí přestavět. Dvouletý projekt se chýlí ke konci. 
I když se na nové podobě areálu ještě stále usilovně pracuje, v Lubné už znají termín slavnostního otevření.

„Do června bychom všechny práce chtěli dokončit, to znamená například vnitřní i venkovní omítky, dlažbu, parket a také posezení, které tu plánujeme vybudovat," vypočítal některé z nutných kroků, které ještě řemeslníky při práci na letním areálu čekají, starosta Lubné Josef Chadima.

Proti dešti a slunku

Celou etapu výstavby areálu lubenští i kvůli rozpočtu rozdělili na dvě etapy. Už loni vyrostly hrubé stavby občerstvovacích stánků, pódia, zázemí pro účinkující nebo toalet. „Hlavně jsme také udělali sítě, jako je kanalizace či osvětlení areálu," doplnil starosta.
K novým prvkům, které 
v areálu Lubenští plánují vybudovat, bude patřit také dlážděný parket a venkovní zastřešené posezení ve tvaru „L". O něm se vedly dlouhé diskuze, než byl konečný návrh odsouhlasený. Starosta ale v řešení, které nakonec vyhrálo, tedy v zastřešeném posezení, vidí mnoho výhod.

„Je to i z praktického hlediska. Když svítí sluníčko, lidé hledají stín. Kdyby při akci pršelo, tak nikdo nepřijde," obhajoval zastřešení Josef Chadima.  Pod stříškou tak najdou lidé posezení u asi tří desítek stolů.

Obec sobě

Celkový účet za přestavbu letního areálu se pohybuje okolo pět a půl  milionu korun. S pracemi pomohli i mnozí místní. „Všechno jsme financovali z vlastního rozpočtu, brigádnickými hodinami se do stavby zapojili i místní složky jako hasiči a sokolové. Počítáme, že Ženy nám pak pomohou před otevřením uklidit," uvedl starosta.

Pro pořádání venkovních kulturních akcí od koncertů, přes zábavy až po nejrůznější posezení budou v Lubné nově mít důstojný prostor.

Letité pódium, nevábné sociální zařízení a celkově dosluhující zázemí už bylo nevyhovující. „Je to také podpora kultury v obci. Když místním složkám nabídneme zázemí, mají prostor k tomu, aby pořádaly akce pro děti, seniory, školu. A to, myslím, že je pro život v obci velmi důležité," konstatoval Josef Chadima.

První akce v té době v už dokončeném letním areálu je plánovaná na víkend 21. a 22. června, kdy se do obce sjedou rodáci. Právě v tomto termínu podle starosty chtějí areál slavnostně otevřít a nechat vysvětit.