Nejde jen o to, aby sociálně slabé rodiny měly pozemek, kde si mohou pěstovat zeleninu, ale zároveň se to i naučí. „Máme zatím pár zájemců a ti se už zapojili do prací na zahradě a mohou si ji vytvářet podle svých představ,“ říká Martina Jínková z moravskotřebovské charity. Kapacita komunitní zahrady je omezená, najednou může zahradničit patnáct lidí.

Čerstvá zelenina

Projekt komunitní zahrady v Moravské Třebové byl dlouho snem ředitelky charity Ludmily Dostálové. „Pracujeme v rámci sociálních služeb s rodinami, které jsou ohrožené sociálním vyloučením. Rodiny bydlí často v bytech nebo azylových domech ve skromných podmínkách, snaží se vycházet s penězi, které mají, a často jim nezbývá na to, aby koupily čerstvou zeleninu nebo ovoce. Nemají ani kde si zeleninu nebo ovoce vypěstovat,“ vysvětluje Jínková. Charita nabízí rodinám místo, kde se mohou něco nového naučit a trávit společný čas v příjemném prostředí.

Na místě už jsou připravené přepravky s nářadím, semeny a sazenicemi. V zahradě bude i skleník. Zájem byl o ovoce a zeleninu, mají i keříky malin, nějaké ovocné stromy, bylinky. V plánu je i záhon pro děti na kedlubny, jahody nebo hrášek. „Co si rodiny vypěstují, to si také sklidí a zpracují. Pokud by úroda byla větší, tak v projektu plánujeme také to, že rodiny budeme třeba učit, jak se zavařuje nebo jak sušit ovoce,“ dodává Martina Jínková.

Pěstovat mohou v komunitní zahradě lidé cokoliv, na čem se všichni dohodnou. Zahrada má podporovat i komunikaci mezi účastníky, dosahování dohod, umění argumentovat, ale také schopnost ustoupit.

Motorkář ujížděl policii na stroji s papírovou SPZ
Motorkář ujížděl policii na stroji s papírovou SPZ