Dva a půl metrová zeměkoule byla v havarijním stavu. „Zvenku to možná nevypadalo, ale památník opravdu potřeboval opravit" objasňuje Antonín Dokoupil z litomyšlského Městského úřadu. Při poslední opravě koncem šedesátých let navíc došlo vlivem necitlivých, neodborných zásahů k deformaci tvaru památníku.

Podle restaurátorů přišla oprava za pět minut dvanáct. „Byla to velmi náročná práce. Plechy byly použité a vytahané, protože se to dělalo už poněkolikáté. Konstrukce nebyla o pár centimetrů úplně přesná, což způsobilo poměrně veliké potíže" shrnul průběh a okolnosti restaurátorského zásahu Karel Holub.

Po rozebrání pomníku nalezli restaurátoři uvnitř kovovou schránku s letopočtem 1921. Na konci srpna letošního roku byla schránka otevřena. „Byly nalezeny dva pamětní záznamy. Jeden z roku 1921, kdy byl pomník postaven a odhalen, a druhý z roku 1967.

Záznamy vypovídají o tom, co vedlo ke stavbě pomníku a kteří lidé na na tom účastnili" ozřejmil charakter nalezených písemností ředitel litomyšlského Státního okresního archivu Oldřich Pakosta, který byl přítomen otevření schránky.

Při návratu památníku na místo se do něj kovová schránka s dokumenty vrátila. Ovšem ne už ta původní, ale nová. Stejně jako původní schránka nese iniciály J.A.K. Namísto městského znaku je zdobena Komenského podobiznou a datovaná letopočtem 2016. Původní písemnosti byly doplněny o nové s popisem opravy pomníku. „Jsem velice rád, že se památník po nucené pauze vrátil zpět na své místo" sdělil starosta města Radomil Kašpar. Oprava přišla na 625 tisíc korun, část pokryla dotace.

Myšlenka na vybudování památníku pochází z dvacátých let. Původně se uvažovalo o jeho umístění na Růžovém paloučku. Komitét, který realizoval myšlenku vzniku památníku, však tuto možnost nakonec zavrhl. V čele komitétu, ustaveného roku 1921, stál tehdejší starosta města František Lašek. Aktivními členy byli vyučující litomyšlské řemeslnické školy pro zpracování dřeva a kovu, zejména Bedřich Dudycha a Alois Metelák, který je považován za duchovního tvůrce památníku. Za války byl pomník demontován, do veřejného prostoru se vrátil až v roce 1967.

Památník má tvar zeměkoule. Plášť se skládá z tepaných měděných plátů lichoběžníkového tvaru. Zajímavostí je, že měď přivezli českoslovenští legionáři, vracející se na začátku dvacátých let z Ruska. Pláty obíhají zeměkouli v sedmi řadách, přičemž každá řada zachycuje šestnáct výjevů. Kromě názvů Komenského spisů a výjevů z jeho života, mají zvířecí, rostlinnou a biblickou symboliku.