„Počítáme v něm s novými parcelami pro bytovou výstavbu. V současné době můžeme nabídnout šest, sedm stavebních míst. Zasíťované jsou tři," informoval starosta Koclířova Jiří Tesař.  Zájem o parcely v obci je.  Před několika měsíci začali na jedné z nich stavět manželé dům.

Ceny parcel v obci nejsou vysoké. Nezasíťovaný pozemek zájemci v Koclířově koupí za devadesát korun za metr čtvereční. Podmínkou  je závazek, že na daném místě začne do dvou let s bytovou výstavbou. Zasíťovaná parcela pak přijde na dvě stě korun za čtvereční metr.

Místa je dostatek

Během přípravy územního plánu řešili zastupitelé i množství pozemků, které nabídnou k prodeji. V podobných případech obce řeší, že nemají kde stavět. V Koclířově byl problém opačný. Vhodných míst ke stavění bylo příliš. Problém však byl, že by budoucí domy stály v těsné blízkosti, což by změnilo vzhled celé vesnice. To potvrzuje i názor starosty. „Nemám rád vesnice, kde je chalupa na chalupě. Charakteristické pro vesnice jsou domy se zahradami, kde jsou ovocné stromy a záhonky," vysvětlil Jiří Tesař.  Tomu samozřejmě nejde o to, aby nařizoval, jak velkou má kdo mít zahradu a co na ni má pěstovat.

Některé vytipované parcely také leží v těsné blízkosti domů, jejichž majitelé se o ně starají a mají je k užívání. O takových pozemcích zastupitelé diskutovali, zda je do plánu zahrnou. Nakonec zvítězil názor, že takové pozemky budou nabídnuty řádnému hospodáři k prodeji.  Takových je v Koclířově většina. „Máme tady pár lidí, kteří se o své nemovitosti a pozemky nestarají. Ale devadesát procent občanů se stará a zároveň udržuje i ty obecní. „Pokud víme, že je dotyčný slušný člověk, který se stará i o obecní pozemek, tak nám ubude starost. Tak proč mu ho neprodat," dodal starosta.

Staré domy

Zvláštní kapitolou jsou v obci staré obytné budovy, o které nemá nikdo zájem. „Dříve jsme to řešili tak, že jsme požádali o grant a vybudovali byty. Dneska už však dotace nejsou na velikost opravovaného objektu, ale na velikost bytu. Což není zrovna ideální," vysvětlil Jiří Tesař.  Nejlepším řešením by bylo se budov, které krásu vesnici nepřidávají, zbavit.  Vlastnit je a nic s nimi nedělat nepovažuje za řešení. Peněz je nedostatek a další z nebe nespadnou.  Důležitý je totiž i ekonomický dopad na rozpočet vesnice.  Zároveň si uvědomuje, že opravovat polorozpadlý dům je mnohem složitější, než stavět na zelené louce.

„Obec bude vždy taková, jakou si ji všichni vytvoří. Proto je potřeba dbát na potřeby obce i jednotlivých občanů a o to se teď snažíme," dodal Jiří Tesař k problematice bydlení v obci, kterou pomůže zlepšit nový územní plán.