Knížecí louka se rozprostírá pod zámkem a táhne se až za střední integrovanou školu. Město na ní prozatím zřídilo biocentrum. „Hlavním důvodem revitalizace údolní nivy Třebůvky na Knížecí louce je zejména ekologický efekt. V pozadí však nezůstává ani estetický význam pro tuto opomíjenou část města," vysvětlila mluvčí města Dagmar Zouharová. Na poměrně velké ploše jsou dnes vodní tůně, kde by se časem měl obnovit výskyt typických živočichů. Ekotop v tomto místě je silně ovlivněný právě protékající řekou.

Zeleň i cyklostezka

Dělníci v současné době pracují s těžkou technikou na budováním cyklo a in-line stezky. Cyklisté i bruslaři se tak mohou těšit na její finální podobu koncem léta. Dráha povede od parkoviště pod zámkem, okolo hřiště u základní školy, přes Knížecí louku až k autoškole na Brněnské ulici.

Město nechalo také vysázet část zeleně, která nevzhledné místo zkulturní. Kvůli budování stezky se ale dokončení obnovy zeleně podél koryta Třebůvky a konečné parkové úpravy odkládají na příští rok. „Město obdrželo potvrzení o přidělení dotace až po zahájení prací na cyklostezce. Kvůli obavám z poškození nové cyklostezky těžkou techniku proto radí doporučili projekt z dotace nyní nerealizovat," vysvětlila Dagmar Zouharová.

Každopádně lidé se dočkají příjemného odpočinkového místa, kde budou moci relaxovat. „Nevadí mi, že se něco takového se ve městě objevilo. Nejdříve se vše ale musí minimální praxí odzkoušet, aby se zjistila funkčnost záměru," poznamenal obyvatel města František Matoušek.