Projekt by měl být realizován ještě v tomto roce. Staré knihy plánují umístit v historických skříních na chodbu do piaristické koleje před vstup do nové přístavby s knihovnou fakulty.

Toto místo vybrali kvůli tomu, že se knihy dříve na koleji nacházely. Navracení knih do těchto míst bude probíhat 
v několika krocích. „Nejdříve by mělo dojít k doplnění a očištění historického mobiliáře. Následovat bude umístění posuvných skel do těchto skříní kvůli bezpečnosti a klimatu pro uložené knihy. Třetím krokem bude instalace prosklené stěny na chodbě piaristické koleje a nakonec přijde samotné uložení knih do mobiliáře," upřesnil místostarosta Litomyšle Michal Kortyš.

Opraví mobiliář

Knihy jsou nyní uloženy 
v prostorách města a před jejich umístěním do koleje by je měli zkontrolovat. Dojde k základnímu ošetření dochovaného původního mobiliáře. To zajistí Fakulta restaurování společně s městem, a poté se knihy přemístí a uloží. „Fyzický stav celého fondu lze, i s přihlédnutím k jeho pohnuté historii, hodnotit jako dobrý. V průběhu následujících let však bude nutné, aby proběhl průzkum fyzického stavu každého jednotlivého tisku a byl vypracován návrh na konzervaci nebo, v případě poškozenějších děl, na restaurování," uvedl Radomír Slovik vedoucí ateliéru restaurování papíru, knižní vazby a dokumentů Fakulty restaurování. Všechno také závisí na finančních možnostech města, které se již v minulosti snažilo najít vhodný dotační program na komplexní revitalizaci piaristické knihovny. „Chtěli jsme žádat o dotaci na digitalizaci a ošetření knih, ale nevyhovovali jsme podmínkám. Nyní tedy budeme hledat nový dotační titul," sdělil Michal Kortyš. Náklady na doplnění a očištění mobiliáře zaplatí město.

Projekt by chtěli zvládnout do konce letošního roku 
a město před umístěním knih do mobiliáře uzavře smlouvu s univerzitou o péči o knihovní fond.