Drobulka od Davida Nováka nebo Konfitovaná vepřová líčka s kampotským pepřem a mořskou solí od Josefa Morávka. Toto jsou dva z devíti výrobků navržených komisí na Regionální potravinu Pardubického kraje v roce 2022. Do soutěže se zde přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců.

V kategorii sýrů a tvarohů zabodoval Sloupnický A2 tvaroh tučný, který vyrábí Zemědělské družstvo Sloupnice. Cenu hejtmana Pardubického kraje získala fermentovaná klobása, kterou umí ve střední odborné škole v Poličce.

Vše o soutěži najdete ZDE

Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

„Získané ocenění Regionální potravina našim zákazníkům ukazuje, že jim nabízíme skutečně kvalitní produkt, a mě osobně velmi těší,“ konstatovala s hrdostí Diana Houdová ze Statku Apolenka, který v předešlých letech získal ocenění Regionální potravina za Kefírovou zmrzlinu i mléko.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:

1. Masné výrobky tepelně opracované

- Tlačenka, Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

- Konfitovaná vepřová líčka s kampotským pepřem a mořskou solí, Josef Morávek, Vračovice

3. Sýry včetně tvarohu

- Sloupnický A2 tvaroh tučný, Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici

4. Mléčné výrobky ostatní

- Kefírový nápoj, Petr Souček, Pardubice – Cihelna

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

- Drobulka, Ing. David Novák, Uhersko

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

- Boží řez, Jana Vondroušová, Bukovka

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

- Sudlička Ořechovka ořechový likér, FONTICULUS, spol. s r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

- Hruškovo-jablečný extra džem s ořechy, Bilerbin s.r.o.

9. Ostatní

- Kunětické višně v rumu, Zdeněk Pavlis, Kunětice

Kromě těchto výrobků označených jako Regionální potravina Pardubického kraje 2022, byly oceněny další tři produkty Cenou hejtmana Pardubického kraje:

1. Masné výrobky tepelně opracované

- PASTRAMI špek VB, CHOVSERVIS a.s.

2. Alkoholické a nealkoholické nápoje

- 100% čerstvý jablečný mošt, Tomáš Říha, Pardubice - Zelené Předměstí

3. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

- Fermentovaná klobása, SOŠ a SOU Polička