Drobulka od Davida Nováka nebo Konfitovaná vepřová líčka s kampotským pepřem a mořskou solí od Josefa Morávka. Toto jsou dva z devíti výrobků navržených komisí na Regionální potravinu Pardubického kraje v roce 2022. Do soutěže se zde přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců.
V kategorii sýrů a tvarohů zabodoval Sloupnický A2 tvaroh tučný, který vyrábí Zemědělské družstvo Sloupnice. Cenu hejtmana Pardubického kraje získala fermentovaná klobása, kterou umí ve střední odborné škole v Poličce.
Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
„Získané ocenění Regionální potravina našim zákazníkům ukazuje, že jim nabízíme skutečně kvalitní produkt, a mě osobně velmi těší,“ konstatovala s hrdostí Diana Houdová ze Statku Apolenka, který v předešlých letech získal ocenění Regionální potravina za Kefírovou zmrzlinu i mléko.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
1. Masné výrobky tepelně opracované
- Tlačenka, Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
- Konfitovaná vepřová líčka s kampotským pepřem a mořskou solí, Josef Morávek, Vračovice
3. Sýry včetně tvarohu
- Sloupnický A2 tvaroh tučný, Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici
4. Mléčné výrobky ostatní
- Kefírový nápoj, Petr Souček, Pardubice – Cihelna
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
- Drobulka, Ing. David Novák, Uhersko
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
- Boží řez, Jana Vondroušová, Bukovka
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje
- Sudlička Ořechovka ořechový likér, FONTICULUS, spol. s r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
- Hruškovo-jablečný extra džem s ořechy, Bilerbin s.r.o.
9. Ostatní
- Kunětické višně v rumu, Zdeněk Pavlis, Kunětice
Kromě těchto výrobků označených jako Regionální potravina Pardubického kraje 2022, byly oceněny další tři produkty Cenou hejtmana Pardubického kraje:
1. Masné výrobky tepelně opracované
- PASTRAMI špek VB, CHOVSERVIS a.s.
2. Alkoholické a nealkoholické nápoje
- 100% čerstvý jablečný mošt, Tomáš Říha, Pardubice - Zelené Předměstí
3. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
- Fermentovaná klobása, SOŠ a SOU Polička