Zatím rozporuplné ohlasy přináší stavba nového hřiště s klidovou zónou v blízkosti Smetanova domu. Prostor u řeky připomíná staveniště. Dva měsíce bude zavřený z důvodu výstavby zpomalovacích prahů a také přeložky vysokého a nízkého napětí.

Další omezení se dají očekávat také v budoucnu, neboť městu se podařilo sehnat peníze na úpravu ulice Vodní valy. Ta má stát kolem deseti milionů korun a není součástí projektu, který platí Nadace Proměny Karla Komárka. Ten zahrnuje pouze výstavbu dětského hřiště, chodníku a retardérů.

„Vždy jsme prezentovali úpravy silnice i hřiště jako jeden celek. Akorát nebylo jasné, zda budeme mít peníze na úpravu vozovky. Projektanti to však dělali jako celek," sdělil starosta Litomyšle Radomil Kašpar.

Právě úprava vozovky, vzbudila v minulých dnech rozruch mezi občany, neboť právě tato část plánovaných úprav nebyla na veřejných projednáváních zmiňována tak často. „Žil jsem v domnění, že projekt byl prodiskutován horem dolem. Při všech diskusích se více probíralo téma hracích prvků," potvrzuje tato tvrzení starosta Litomyšle. Při prezentacích bylo jasné, jak bude okolí řeky vypadat, a to včetně nové zídky. Málokdo si však uvědomoval, že se úpravy dotknou i změny v pohybu lidí a také v parkování.

Obavy na ulici Vodní valy vzbuzuje nový systém parkování. Chodník u domů bude vybudován na druhé straně ulice a nyní město řeší, jak bude možné zaparkovat, aniž by byli ohroženi lidé, kteří například vychází z domu, nebo vystupují z automobilu. „Projektanti prověří, jestli je prostor pro nějaký odstup od domů a jak jej vyřeší. Shodli jsme se, že vše projednáme," slíbil Radomil Kašpar. Čas na případné doladění projektu je. Úpravu vozovky je potřeba ještě vysoutěžit. Pokud vše půjde podle plánu, tak bude hotova společně s hřištěm na jaře příštího roku.

Už teď je ovšem jasné, že ubudou parkovací místa v blízkosti centra. Mimo jiné zmizí parkoviště u policejní stanice. Město však už nyní řeší, kam stavět auta v tomto prostoru. „Je to nepříjemné, neboť je to v blízkosti pedagogické školy. Studenti parkující v její blízkosti už teď těžko hledají volná místa," řekl předseda dopravní komise města Miroslav Nádvorník.

Všechny úpravy směřují k tomu, aby daná část města byla určena k odpočinku a relaxaci. Ulice by měla mít status obytné zóny. „Samotná přestavba nevede ke zklidnění, neboť auta tam budou. Je potřeba vše dořešit dopravním značením. Lidé budou vystupovat do obytné zóny, kde budou moci i jezdit auta. Zatímco dnes tam je chodník. Velmi mě mrzí, že nebylo věnována tolik pozornosti této části projektu jako hřišti," dodal Miroslav Nádvorník.

Dobrou zprávou je, že se podařilo vyřešit lokalitu u Smetanova domu jako celek. Ulice Vodní valy však bude podle všeho hotova jen do poloviny. Peníze na úsek od policejní stanice ke kinu chybí a vše bude řešit až nové zastupitelstvo.