Zařízení jsou součástí monitorovacího systému 
a kamery budou využívat strážníci i policisté. „Cílem instalace nových kamerových bodů je zvýšení pocitu bezpečí občanů, kteří využívají podchodu a kryté pasáže v obou směrech," vysvětlil záměr radnice koordinátor prevence kriminality Erich Stündl.

RYCHLÁ POMOC I DŮKAZ

Obraz ze tří kamer má sloužit policistům v případě, že některý z obyvatel bude na místě potřebovat okamžitou pomoc. Záznam však plánují využívat především k dokazování případné trestné činnosti při vyšetřování.

Podle starosty Davida Šimka si obyvatelé na pasáž dlouhodobě stěžovali. „Situaci jsme řešili přes terénní pracovníky a snažili se s těmi lidmi, kteří tam dělají nepořádek, pracovat. Ne, že by se tam děla kriminalita, ale obyvatelé se tam necítí bezpečně," uvedl starosta. S tím souhlasí i velitel městské policie Karel Čupr.

„Do této lokality jsme před pár lety vyjížděli mnohem častěji," řekl Karel Čupr a dodal: „Obyvatelé tam mají obavy z malého 
a tmavého prostoru."

CHYSTAJÍ DALŠÍ ZMĚNY

Novými kamerami však plány radnice v pasáži nekončí. V příštích měsících se chystají velké změny. „Kavárna tam buduje letní zahrádku. V nejbližších dnech tam u zdi postaví dřevěný plůtek. Ve zbývající části na ní budou betonové květináče, tím pádem tam zabráníme sezení. Také tam došlo k prořezání keřů 
a prostor budou monitorovat kamery, protože tam lidé chodí kálet," dodal starosta Šimek. V pasáži také 
v příštích měsících budou pracovat dělníci, kteří tam budou měnit dlažbu. Dojde 
i na nové osvětlení nebo nátěr stěny proti vandalům. Město se bude na úpravách také podílet.

„Zastupitelstvo projedná stotisícový příspěvek na vydláždění," sdělil David Šimek. Plány radnice některé obyvatele potěšily. „Kamery určitě vítám. 
O vlastní bezpečnost takový strach nemám, ale je to frekventovaná cesta z náměstí, třeba na základní uměleckou školu. Hodně dětí, mezi nimi i moje, tudy pravidelně chodí samy. Navíc tam není pořádné osvětlení, což je nepříjemné v zimě, kdy je brzy tma. Takže jsem ráda, že je ten zastrčený úsek nějakým způsobem monitorován," uvedla jedna z kolemjdoucích žen.

DESÍTKY KAMER

Tři nové kamery v systému tvoří pouze malou část 
z celkového počtu zařízení, která ve Svitavách monitorují pohyb na ulicích. Podle velitele městské policie Karla Čupra je do monitorovacího systému ve Svitavách zapojeno kolem padesáti kamer. Část z nich zabírá prostor před veřejnými institucemi, jiné hlídají pořádek na náměstí. Obraz 
z tolika zařízení však podle něj nejde hlídat najednou. „Prioritní jsou pro nás například ty zaměřené na veřejná prostranství," uvedl velitel.

Pořizování dalších kamer do ulic podle starosty Šimka není na pořadu dne: „V současné době neplánujeme pořizování kamer. Dost ze stávajících je na hranici životnosti, takže budeme hledat finance na to, abychom je opravili 
nebo vyměnili za moderní."