Celé město čekalo, až jej v sobotu poctí svou návštěvou prezident České republiky Václav Klaus.

Ten u příležitosti 750 let od založení města slavnostně otevřel výstavu moravskotřebovské rodačky, fotografky Petry Zápecové, s níž se seznámil na tenisových turnajích. Expozici pořadatelé umístili na zámek. Návštěvníci zhlédli jak snímky z jejího rodného města i fotografie našich celebrit. Část expozice vypovídá o krásném vztahu Petry Zápecové k přírodě. „Jsem vyloženě šťastná, že pan prezident zahájil moji výstavu. Přípravy byly velmi náročné. Ráda bych si už odpočinula a vyrazila někam na výlet načerpat energii,“ popisuje své zážitky ale i únavu Zápecová.

Zpestřením prezidentova programu bylo vystoupení operní sólistky a v pořadí druhé zdejší rodačky Elišky Weissové. Ta za klavírního doprovodu zazpívala operní árii. „Byl to pro mne krásný zážitek. Pro Václava Klause jsem zpívala poprvé. Soustředila jsem se na skladbu, ale vnímala jsem stále lidi kolem,“ popisuje událost Weissová. Po vystoupení jí přišelprezident osobně pozdravit.

Ze zámku se Václav Klaus přesunul kočárem na náměstí, kde na něj čekaly stovky občanů. „Doufám, že až přijedu příště, nebude tu stát mrakodrap nebo národní knihovna,“ ohodnotil prezident obří podium, které pořadatelé oslav vybudovali. Při jeho minulé návštěvě si stoupl na lavičku, ze které mluvil k lidu. Od představitelů města dostal kravaty. „Všimli jsme si, že jste měl při novoročním projevu na sobě jednu, kterou jsme vám při minulé návštěvě věnovali,“ řekl starosta města Josef Ošťádal.