Farní charita Litomyšl a Základní organizace Českého svazu včelařů Litomyšl pořádaly již čtvrtý ročník Dne medu. Lidový dům se na celou neděli stal zázemím pro včelaře z okolí i pro výrobce rukodělného zboží a tradičních staročeských pochoutek.

„Během celého dne se na jevišti vystřídaly sbory z Litomyšle, ale i například z Dolního Újezdu," uvedla za organizátory z řad farní charity Hana Šauerová, provozní vedoucí Lidového domu. Návštěvníci mohli u spousty prodejců nakoupit vánoční dárky nebo dárečky pro vlastní potěšení. „Pořídil jsem si tady ponožky na nožky a med, jsem spokojený. Ale přišel jsem také proto, že tady bude vystupovat moje vnučka," prozradil jeden z návštěvníků Pavel Vajrauch.

Duch Vánoc

Předvánoční atmosféra byla cítit na každém kroku. Lidé nakupovali vánoční dárky pro své blízké, betlémáři předváděli své řezbářské umění, šikovné děti si mohly dáreček i vlastnoručně vyrobit v některé z kreativních dílen. Jednou z možností bylo například vyrobit si odznáček podle své fantazie nebo s vlastní fotografií.

Prezentace včelařů

Nasát předvánoční atmosféru bylo jen jedním ze záměrů této akce. „Naší snahou je také popularizovat včelaření na Litomyšlsku. Je to příležitost, aby si lidé ochutnali různé vzorky medu a našli si svého dodavatele medu," popsal Jindřich Petr, jednatel litomyšlské organizace Českého svazu včelařů.

Několik včelařů také přihlásilo vzorky svého medu do soutěžní ochutnávky. „Máme tady osmnáct vzorků medu od malého množství včelařů, kteří projevili zájem zúčastnit se této soutěže. Několik dalších tady med i prodává, ale samozřejmě nejsou všichni členové naší organizace," přiblížil Jindřich Petr.

Pořádající základní včelařská organizace čítá dvě stě padesát jedna včelařů. Co do počtu včelstev je čtvrtá největší v republice a co do počtu členů dokonce druhá největší. Svým rozsahem zahrnuje zaniklý okres Litomyšl.

Skutečný med

Podle včelařů je těžké poznat dobrý med, ale v žádném případě nedoporučují kupovat med, který nalezneme v regálech obchodů. „Doporučuji každému, aby si našel svého včelaře, který mu dá med ochutnat a kterému poté bude dlouhodobě důvěřovat. Není nic horšího, než jíst něco, co se jmenuje med, a nebýt si jistý, jestli je to opravdu med. Děje se to, že se med upravuje zbavováním vlivu pylových zrn, aby se nepoznalo, z kterého konce světa je. Nebo se zbavuje vlivu antibiotik, aby se nepoznalo, že je včelstvo léčené antibiotiky, což je u nás zakázané. Nejlepší je najít si v okolí svého včelaře a od něj med brát," doporučil Jindřich Petr.

Chuť a odvaha

Stát se včelařem není podle Jindřicha Petra nic složitého. Stačí prý mít jen chuť a odvahu. „Samozřejmě včelařem se těžko mohou stát lidé alergičtí na včelí bodnutí nebo propolis. Ale jinak je to jenom o chuti. Jestli mám zájem mít na zahradě živé tvory, které nikdy neochočím, ale můžu s nimi spolupracovat. Já jim nabídnu bydlení, nabídnu jim potravu, něco málo si od nich odeberu, nahradím to cukrem a další péčí a můžeme si vzájemně vyhovovat. Je to o lásce k přírodě, o lásce k živému tvoru. Není k tomu potřeba žádné speciální vzdělání, to přijde samo," vysvětlil jednatel litomyšlského svazu včelařů.

Začínající včelař by ale neměl začínat tak, že odchytí roj někde v přírodě, protože hrozí, že se u něj mohou vyskytnou nemoci či paraziti. „Když někdo chce začít včelařit, tak je lepší kontaktovat některou základní včelařskou organizaci. My mu poradíme, jak může získat dotace, kdo mu pomůže, kam může chodit na přednášky. Ideální je začít tak, že si koupím nové úly a tři až pět včelstev a najdu si vhodné stanoviště. Kdyby začal vyloženě sám a na nikoho se neohlížel, bude narážet na nejrůznější problémy. Je dobré mít na koho se obrátit," poradil Jindřich Petr.
Podle včelařů se po revoluci zdálo, že včelařství zanikne. Včelařů i včelstev postupně ubývalo. Poslední dobou to ale vypadá, že se trend obrátil a včelařství je spíš na vzestupu.

Bez žihadla

Zkušený včelař při práci kolek úlů prý dostane jen málo žihadel. „Mně samotnému není příjemné jednak žihadla dostávat a také lituji té včely, protože když mi dá žihadlo, tak zahyne. Když včelstvo ošetřujete promyšleně, v dobrém čase, tedy ne před bouřkou, nebo večer, nebudete je dráždit zbytečnými pachy, které se mohou šířit například z oblečení, tak pak jsou včely hodné," dodal Jindřich Petr.