Průvodci se chopili košťat a smýčí nádvoří zámku, v komnatách jsou rozestlané postele, nové exponáty z depozitářů čekají na své místo. Za měsíc by mohl zámekv Litomyšli, pokud to vládní opatření dovolí, přivítat první turisty. Obě prohlídkové trasy doznaly přes zimu výrazné změny. Přibyly předměty z depozitářů, lidé uvidí podobizny někdejších obyvatel zámku a uslyší zajímavé příběhy z historie. Na začátku první prohlídkové trasy se návštěvníci zastaví u podobizen majitelů zámku a mohou obdivovat historické saně. „Měli jsme v depozitáři ještě jedny velké sáně. Jsou zřejmě barokní z 18. století, kdy se provozovaly karusely, bruslilo se se saněmi na ledě. I Marie Terezie to milovala,“ vysvětluje kastelán Weiss.

Monumentální prostor. To se vybaví lidem, když vstoupí do tanečního a hudebního sálu. Je tu jen klavír, notový pult, dva tympány. Brzy přibude velká vzácnost. Po restaurování se do sálu vrátí čtyři původní židle z 18. století. „Původně jich bylo 36, ale zachovaly se jen čtyři. Návštěvníci je viděli naposledy někdy v 50. letech. Pak skončily v depozitáři. Jinak necháme sál prázdný, aby vynikla klasicistní výmalba od Dominika Dvořáka a lidé vnímali monumentalitu prostoru, kam vstoupil návštěvník, kterého uvítal sám majitel zámku,“ říká kastelán.

Na první trasu litomyšlského zámku vrátil co nejvíce původního vybavení. Komnaty nechal barevně sjednotit látkami čalounění i závěsů. Ženy zaujme kávová kuchyně, která se vrátila na své místo, kde podle inventáře i dobové fotografie bývala až do roku 1977. Pak tu vzniklo Muzeum české hudby a kuchyně musela ustoupit.

POKLADY Z DEPOZITÁŘŮ

Druhá prohlídková trasa je věnovaná rodině Thurn Taxisů. „Do expozice jsme dali nové věci, které návštěvníci dosud neviděli. Jedná se o rodové podobizny, které byly v depozitářích. Je to instalace z přelomu 19. a 20. století. V té době už se běžně objevovaly vedle sebe starší i novější věci, stolky, dečky, porcelán. Vytvořili jsme zabydlené interiéry, které jsou kontrastem k první valdštejnské trase,“ přibližuje expozici Weiss.

Návštěvníci nahlédnou i do salonu v duchu Orientu. Postupně se na zámek do Litomyšle dostávají předměty z depozitářů Národního památkového ústavu. Z Hrubého Rohozce turisté uvidí zapůjčený gramofon. „Půjčujeme si také ze sbírek rodu Thurn Taxisů. Ze Sychrova máme herbáře nebo velký cestovní kufr,“ podotýká kastelán.

DRAK VE SKLEPĚ

Chvíle napětí zažijí na zámku v Litomyšli nejmenší návštěvníci. Dostanou se totiž do klenutého sklepa pod východním křídlem zámku, kam se ještě nikdy veřejnost nepodívala. K vidění jsou tady i malé krápníky - stalaktity. „Připravujeme ve sklepení pro děti doprovodný program, kde si samy něco vyzkouší a dozví se něco o historii, o módě, o psaní husím brkem, jak se pečetilo. Děti uvidí bílou paní, draka nebo zámeckého ducha,“ slibuje Weiss. Po letech se návštěvníci dostanou na zámeckou věž a užijí si výhled na Litomyšl. Zatím ve zkušebním provozu. „Vypíšeme dny, kdy bude věž přístupná. Její návštěva nebude součástí trasy, protože ty už teď trvají kolem 50 minut. Věž bude zvlášť. Může to být zajímavá nabídka i pro cyklisty. Koupí si turistickou známku, vyběhnou na věž a pořídí si krásné fotky,“ dodává kastelán.

Novinky chystá i pro snoubence, kteří si chtějí své „ano“ říci v památce UNESCO. Ke kapli svaté Moniky přidává francouzskou zahradu u saletu a dva sály v přízemí zámku. Největší zájem je o svatební obřady v zahradě.