Přechovávat živého kapra před Štědrým dnem doma, to bylo v době, kdy nebyly lednice, jedinou možností, jak ho mít včas po ruce a uchovat ho čerstvého. Někde v kádi nebo neckách v nevytápěné místnosti, kde byla voda pochopitelně studená. Kde také nebylo moc světla. Kapra takové prostředí příliš netrýznilo.

Zcela jiné pocity by kapr zažíval v bílé vaně s chlorovanou zteplalou vodou. Nic〜méně se zdá, že těchto případů ubývá, a to i díky osvětové práci Státní veterinární správy ČR.

Veřejnost již dobře ví, že živý kapr by při přenášení domů zažil hned několik teplotních šoků. Další pak ve vaně, nemluvě ani o absolutně nefyziologickém prostředí, o lovení do kýblu kvůli koupání a následném vypouštění zpět … takovéto počínání představovat dětem jako předvánoční zvyk?

A to už nehovoříme o zpravidla neodborném zabíjení kapra na kuchyňské lince, které bylo v minulosti mnohokrát využito jako komický prvek v řadě českých komedií…

V tomto světle je přinejmenším smutné vyjádření tzv. odborníka, že rybě nemůže ublížit, když ji pár dní necháte plavat ve vaně.
Pro děti je to atrakce a dospělí si dovedou vychutnat, jak živá ryba doma dokresluje kouzlo Vánoc.
Je to tradice, na kterou by se nemělo zapomínat.

Podle skutečných odborníků, etologů i podle Státní veterinární správy ČR je záhodné na takovouto pseudotradici zapomenout!
Mělo by se spíše myslet na to, že kapr je určen na vánoční stůl, není to hračka, a proto je nejlepší si ho nechat usmrtit odborníkem a nekupovat ho živého.

(vab)