„Je to obrovská akce tím, že polovina obce už  je odkanalizovaná a tu druhou odkanalizovat potřebujeme. Pro obec se jedná o stěžejní záležitost," konstatoval starosta Dolního Újezdu Stanislav Hladík.

Dotaci už mají Dolnoújezdští přislíbenou. Připravená je i potřebná prováděcí dokumentace, o jejímž schválení aktuálně rozhoduje fond životního prostředí.  Na to by hned měla navázat soutěž na zhotovitele. Kdy se první lopata zaryje do země, záleží teď převážně na rychlosti administrativy.

„Kdybych si měl troufnout odhadovat a budu optimistou, byl bych velmi rád, kdybychom nejpozději prvního července začali kopat. Když budu pesimista, tak bych byl velmi rád, kdyby to dopadlo prvního září," předsevzal plány a vyhlídky do budoucna starosta.

Nových devět kilometrů

Ať už v červenci nebo až v září, jedno je dnes jisté. Rozkopané silnice začnou místní trápit, co nejdříve to půjde. Kanalizaci totiž tlačí čas.

„Výstavbu kanalizace financujeme z dotačního titulu ještě z tohoto programovacího období, které musí skončit v roce 2015, takže na všechno máme jen rok a kousek," vysvětlil Stanislav Hladík.

K přibližně pěti kilometrům kanalizace, které vznikaly v letech 2011 a 2012, přibude v průběhu druhé etapy dalších devět, a to převážně na pravém břehu řeky Desná, která vesnicí protéká a dělí Dolní Újezd na dvě části. Na levém břehu po první etapě zbývá vybudovat už jen posledních asi čtyři sta metrů kanalizace.

Předpokládané náklady se pohybují kolem jednoho sta milionů korun. Ale celá akce ještě není vysoutěžená.  Dá se však předpokládat, že náklady budou podobné jako při budování první etapy.

„V první etapě jsme zapojovali více už hotových kanálů, ale zároveň jsme stavěli čistírnu odpadních vod. Tu teď už budovat nemusíme, zato nás čeká vystavět jednu přečerpávací stanici. Jinak všechny finance vložíme do samotné kanalizace," uvedl Stanislav Hladík.

V minulých letech obec na spoluúčasti při budování kanalizace vydala ze své kasy přibližně patnáct milionů korun. I tentokrát kvůli kanalizaci dostanou další větší projekty červenou. Vybudovat kanalizaci je stěžejní.

Bude kompletně gravitační

Dolním Újezdem dosud vede kompletně gravitační kanalizace a ve stejném duchu proběhne i výstavba její druhé poloviny.
„Jediná přečerpávací stanice bude na konci Dolního Újezdu směrem k Hornímu Újezdu. Tam nám projekt výškově skutečně nevychází. Všichni občané tady ale budou připojeni gravitačně. My si to v těchto místech přečerpáme opět do gravitační kanalizace," popsal starosta Stanislav Hladík. Zároveň připustil, že v obci existuje několik nemovitostí, které musí odpadní vodu přečerpávat. „Ale je  to skutečně nízké procento. Přibližně jen asi tři až pět procent domácností. A týká se to pouze přípojek. Kanalizační řady jako takové budou po celé obci gravitační," doplnil Stanislav Hladík.

Tady bez velkých emocí

Zatímco v nejedné obci plán výstavby kanalizace provází bouřlivé diskuze, nezřídka také silný odpor místních obyvatel k záměru zastupitelů kanalizaci vybudovat. V Dolním Újezdu už při úvodních jednáních před začátkem budování první etapy probíhalo vše poměrně hladce.

„Také tady byla diskuze. Našli se lidé, kteří kanalizaci podporovali, ale i tací, co byli proti. Myslím, že se nám povedlo lidi motivovat a přesvědčit je, že je to dobrá věc. Vůči životnímu prostředí i vůči kvalitě spodních vod bylo nutné takový krok udělat," prohlásil starosta.

Za úspěch Stanislav Hladík podle svých slov považuje zejména to, že se s výjimkou přibližně tří domácností k první etapě kanalizace připojili všichni.