„Za obrovskou výhodu také považuji, že městská a státní policie sídlí v těsné blízkosti. Je tím zaručena lepší součinnost a zlepšila se i komunikace mezi těmito dvěma složkami," řekl starosta Moravské Třebová Miloš Izák. V loňském roce se také podařilo zabezpečit přenos záznamu z kamer na služebnu státní policie. Ta tak nemusí čekat na videozáznamy a navíc si mohou policisté prohlížet zcela odlišná místa než strážníci.

K odhalování přestupků proti zákonu mohou využít městští policisté posilu, která obsluhuje kamerový systém a pult centrální ochrany a dokáže vyhodnotit nezákonnou činnost. „Zkušený bývalý policista s praxí koordinuje zejména činnost hlídek. Jeho práce je potřeba zejména v noci z pátku na sobotu a večery před svátky," poznamenal velitel městské policie Karel Bláha.

V těchto dnech je o problémy díky zábavám a večírkům postaráno snadno. Potvrdit takové tvrzení, není pro strážníky příliš těžké. V nedávné době například řešili případ, kdy mladý sprejer poškozoval obecní i soukromý majetek svými výtvory. Díky kamerovému systému byl zatčen velmi rychle, avšak stihl napáchat nemalé škody. Postříkal dokonce i místní komunikaci.

Městská policie považuje dohled nad městem jako účinný, a proto se snaží pořizovat další kamery, pomocí kterých chtějí dohlížet na lokality, kde mají zkušenost s trestnou činností. Místa pro další monitorovací zařízení vybírají pečlivě.

V loňském roce chtěli městští policisté zakoupit tři nové přístroje. Vzhledem k finanční náročnosti se však podařilo pořídit, i přes podporu vedení města, pouze jeden. Náklady na pořízení a instalaci kamery se pohybují kolem sta tisíce korun. Nejnovější kamera sleduje část náměstí, kde jsou tři bankovní instituce. „Na tuto část náměstí nedosáhly dřívější kamery. V současné době však vidíme na celé prostranství bez problémů," sdělil velitel městské policie Karel Bláha. Ten už také ví, kam by měly být umístěny ty příští.

Další kamery

„Máme v plánu pokrýt zámecké zahrady a parkoviště pod zámkem. Mělo by být vidět až na historický most na Jevíčské ulici, kde docházelo k poškozování soch a tudíž značným škodám na majetku," řekl Karel Bláha. Kromě těchto míst zvažují další kamery v Moravské Třebové na cyklostezce a Knížecí louce. Z kriminálních statistik vyplývá, že by se hodila i jedna do parku. Snahou je, aby přibyla vždy alespoň jedna do roka.

Zkušenost

S budováním kamerového systému začali v Moravské Třebové krátce po roce 2000. Od té doby se jim podařilo zdokonalit systém tak, že mohou pořizovat nejen videozáznamy, ale také fotografie nezákonné činnosti. To značně urychluje dopadení pachatelů trestné činnosti.

Od roku 2012 nejsou také strážníci omezováni výpadky elektrického proudu. Vlastní generátor, který dokáže udržet v chodu jak samotný kamerový systém, tak i pult centrální ochrany.

K dalšímu rozvoji jim chybí pouze peníze, za které by další vybavení pořídili a pokryli tak ještě větší část města. Pomoci by mohly dotační tituly jako v předchozích letech.