Naopak u obchodního centra na kraji města to žije neustále. Náměstí tak trochu umírá. Radní přiznávají, že situace není růžová, ale tragicky to také nevidí.

Prázdné výlohy

Nejméně pět obchodů na svitavském náměstí je už delší dobu zavřených. V mnoha dalších nakoupí lidé asijské oblečení a další zboží. „Doba je špatná, kšefty klesají. Lidé jezdí na velké nákupy do obchodních center. Tím pádem tady obchodník nemůže přežít. Je to začarovaný kruh," říká Martin Houdek, majitel hudebnin na náměstí. Sám prodává v patře jednoho z domů. V přízemí by totiž nájem neutáhl. Jako východisko vidí právě snížení nájmů v domech v centru. Oproti němu Helena Kreinerová, která nabízí v prodejně čaje, nemá pocit, že by jí lidé ubývali. „Máme stálé zákazníky. Přijdou sem i turisté, rádi se k nám podívají a většinou si něco koupí," říká obchodnice. Hodně turistů nebo lidí, kteří přijeli zdaleka, se jí ptá, kde by se mohli najíst. Na náměstí také postrádají cukrárnu.

Radní přiznávají, že vylidněné náměstí je problém. „Situace ale není tak zlá, jak lidé kritizují. Sešli jsme se s majiteli objektů v centru a diskutovali jsme o tom, jak náměstí oživit. Ze dne na den se ovšem situace rozhodně nezmění," uvedl starosta David Šimek. Podle něho to není problém jen Svitav. „Všude mají lidé tendence jezdit do nákupních zón, a tak logicky opouštějí náměstí. Jdou za potravinami a takových obchodů je na svitavském náměstí minimum, vlastně jen jeden. Dalším problémem jsou restaurace. Máme tady jen dvě, kde se dá najíst," řekl David Šimek. Množství domů zabírají prodejny vietnamských podnikatelů.

Nižší nájmy

Starosta ale připomíná, že ani v jednom městském domě Vietnamci nejsou. „Sníženým nájemným podporujeme české podnikatele. Z našich domů je tak prázdný jen jeden, a to bývalá cukrárna ve spodní části náměstí. Nájemným to ale není. Dáváme lidem to nejnižší, a sice okolo patnácti set za metr čtvereční. A víme, že jsou na náměstí i domy, kde se nájem pohybuje kolem tří a půl tisíc za metr," vysvětlil svitavský starosta.

Kde jsou?

V pátek večer, kdy lidé po práci vyrážejí na nákupy, ale náměstí ve Svitavách moc zaplněné není. Lidé jsou jinde… V supermarketu. A tam jezdí i starosta. „Některé drobné věci na náměstí nakupuji, ale velký víkendový nákup tam určitě neudělám," přiznal David Šimek.

Někteří lidé tvrdí, že v centru scházejí obchody s kvalitním zbožím a převažují prodejny Vietnamců. Přesto ale na náměstí najdou pekárnu, hodinářství, prodejnu čajů, obchod s českým textilem, potraviny, banky, hudebniny, papírnictví, hračkářství nebo drogerii. Takže nabídka tak katastrofální není. „Ve dvou prodejnách nakupuji na náměstí oblečení. Některé prodejny jsou prázdné, jiné krachují, ale hlavní příčinou jsou obchodní centra. Lidé jsou pohodlní. Raději si dojedou do jednoho supermarketu, kde mají všechno v jednom prostoru. Nedívají se na kvalitu a to je současný trend. S tím asi těžko něco uděláme," míní místostarosta Svitav Pavel Čížek.

Radní nyní hledají model, jak lidi přitáhnout zpátky na náměstí. Nějaké nápady už mají, ale prozradit konkrétní plány nechtějí.

Co vám chybí na náměstí Míru?

Helclová

Pavla Helclová
asist., Hradec n. S.
Na náměstí mi chybí cukrárna, kde bych mohla v klidu posedět s dětmi. Byla tady a najednou zmizela.

Svoboda
Jaroslav Svoboda
důchodce, Svitavy
Na náměstí není ubytování pro hosty. Ani kde posedět a najíst se. Moc sem nechodím ani nakupovat.

Bednářová
Ilona Bednářová
inv. důch., Vendolí
Chybí mi květinářství. Byli jsme nadšení v Litomyšli. A není tu obchod s dětským oblečením…

Leinweber

Josef Leinweber
důchodce, Svitavy
Mně nechybí nic, jsem spokojený. Nakupujeme tady na náměstí i jezdíme do nákupních center.

Martínková
Irena Martínková
důchod., Svitavy
Před lety vypadalo náměstí hůř. Jen reklamy obchodů zasahují do cesty lidí. Uvítala bych i cukrárnu.

Svrčinová
Růžena Švrčinová
důch., Hradec n. S.
Nějaká cukrárna nebo denní kavárna. Moc to tady nežije, hlavně v sobotu a neděli.

Čtěte také: Kdepak mají lepší náměstí? Svitavy, nebo snad Litomyšl?

Měli jsme cukrárnu, ale už nemáme