Deset kilo

Zabijačkový festival se konal na nádvoří již podruhé. „Tradici jsme založili vloni, protože jsme si řekli, že každý měsíc uspořádáme nějakou velkou akci, abychom památku oživili a přilákali turisty,“ uvedla Libuše Gruntová, ředitelka Kulturních služeb v Moravské Třebové. Na soutěž jedlíků připravili deset kilogramů jitrnic.

Před mísy zabijačkové pochoutky usedlo šest odvážlivců. Mezi nimi tři rekordmani. „Jezdím s kamarády po republice a zkoušíme různé soutěže. Jitrnice jsem na čas ještě nejedl. Mezi osobní rekordy patří sto dva párků za deset minut, dvě a půl kila šišek s mákem za deset minut nebo sedmdesát knedlíků za hodinu,“ říká Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky. Návštěvníci zámku ovšem viděli v akci také rodáka z Moravské Třebové Miroslava Helebranta, který je držitelem světového rekordu v pití syrových vajec. „Sto vajec jsem vypil za devět minut a čtyřicet vteřin. Žaludek mám zatím v pořádku,“ tvrdí Miroslav Helebrant. A co si dá k obědu? „Stravuji se v závodní jídelně, kde sním nejdříve čtyři porce polévky a teprve potom druhé jídlo. Kamarádi mi přihazují knedlíky,“ přiznává rekordman.

Hvězdou soutěže se ovšem stal Kamil Hamerský z Víru na Vysočině. Během patnácti minut spořádal deset jitrnic. „Mým největším počinem je asi sto devadesát švestkových knedlíků za jednu hodinu,“ míní Kamil Hamerský.

Pánové sice na jitrnice trochu trénovali, ale jedno jim jasně vadilo. „Jsou studené. Myslel jsem si, že jitrnice ohřejí. Doufal jsem, že jich sním více než kilo, ale takhle ne, jsou moc tuhé,“ vysvětlil Miroslav Helebrant.

Již nyní plánují radní v Moravské Třebové červnový program na zámku. Tentokrát se lidé mohou těšit na městské slavnosti se Žlutým psem, Michalem Hrůzou známým z Ready Kirken nebo Těžkým Pokondrem.