Obyvatelé města si posteskli po chybějící městské policii. Před časem dohlíželi na pořádek strážníci, leč časy se mění. Městské policisty nahradili pracovníci bezpečnostní agentury.

Podle některých lidí ostraha plní svůj účel. Mladiství se nesrocují a neruší klid. Ale jiní poukazují na další věc. Daleko větší problém podle nich představují bezdomovci a jiné živly. „Na ty pracovníkům bezpečnostní agentury scházejí pravomoce. Jsou na ně krátcí. Nemohou provinilce legitimovat, pokutovat, mohou je pouze upozorňovat, případně přivolat policii ze sousední Moravské Třebové," stěžuje si muž, který chce zůstat v anonymitě.

Pro člověka, který uznává autority, má ostraha význam, ať už je to ohledně parkování nebo porušování veřejných vyhlášek. „Ale grázlům, kteří vědí, co ostraha může a co ne, je spíš pro srandu," míní muž. Pokud někdo něco provede, pak by se z toho měl zodpovídat, nést následky, tedy zaplatit pokutu, případně dostat trest.

Nastolení pořádku

Do města by se podle obyvatel měli vrátit strážníci, aby zase nastolili pořádek. „Na náměstí jsou povaleči. Opíjejí se tam, močí a kálí do zeleně, ale postih za to nemají žádný. Dělají jen nepořádek. Nejlepší by bylo naložit je do auta a odvézt někam hodně daleko, aby se už nemohli vrátit," říká otevřeně muž. Jsou podle něho ostudou a určitě nedělají Jevíčku dobrou reklamu. „Porušují vyhlášky, znečišťují město, obtěžují kolemjdoucí. Když přijedou do města turisté, co si asi myslí? Moc příjemné podívání to pro ně určitě není. Ti povaleči jsou špinaví, ožralí, zapáchají a žebrají," hodnotí stav nespokojený obyvatel.

Podle muže je dneska všechno obráceně a není to jen v Jevíčku. „Nikdo to nevezme pořádně do rukou. Proč si dneska lidi všechno dovolí? Všechno je tady vzhůru nohama," konstatuje. Třeba v sousedním Rakousku by se to údajně stát nemohlo. „Tady je to asi jasné. Čeká se, až přijdou Číňani a udělají pořádek. Věřte tomu, že to tak bude. A nebude to tak dlouho trvat. Teď mají, co chtěli a stejně nadávají," uvažuje nahlas obyvatel Jevíčka. Vzpomíná také, jak to bylo na totality. „Za komunistů bylo všechno zadarmo, polévka byla za korunu, nebylo tolik nezaměstnaných, ani bezdomovců. Pořád se řídíme podle někoho, teď zrovna podle západu. Vždyť nemáme s demokracií vůbec nic společného. Je to všechno šaškárna," dodává rozčilený muž.

Není ale sám, kdo strážníky v Jevíčku postrádá. „Musím říct, že městská policie tady určitě chybí. Myslím si, že s ní by bylo město víc hlídanější, byl by respekt. Je tu sice ostraha, ale to je málo," přidává názor Věra Nárožná. I ona ví, že pracovníkům ostrahy chybí důležité pravomoce. „Kdybych měla možnost rozhodnout, tak bych určitě prosazovala, aby tu městská policie zase byla," podotýká žena z Jevíčka.

ANKETA: Jakými kroky hodláte podporovat gymnázium v Jevíčku? Je potřeba zřídit městskou policii v Jevíčku?

Karel Vystavěl, 56 let
, ekonom,
 Ano 2011

Chceme jednat se všemi dotčenými orgány a dosáhnout schválení žádosti Gymnázia Jevíčko o získání statutu Kombinovaného lycea nadregionálního charakteru s účinností od 1. září 2015.

Chceme obnovit jednání na MěÚ a provést nejaktuálnější rozbor. V případě dostatku pozitiv zřídit městskou policii a tím účinněji zajistit bezpečnost, pořádek a ochranu majetku města i občanů.



Stanislav Dokoupil, 55 let, 
podnikatel,
 Jednotné Jevíčko, SNK

V případě, že město bude dobře ekonomicky prosperovat, podpoříme zachování gymnázia financemi. Plán rozvoje a stabilizace je dle mého názoru věcí vedení školy a odborníků v daném oboru.

Tak, jak to máme ve volebním programu, budeme iniciovat jednání se všemi okolními obcemi, včetně obcí Jihomoravského kraje, o zřízení městské policie s regionální působností.


Marta Pocsaiová, 64 let 
prodavačka  
KSČM

Situace ohledně gymnázia považuji za velmi závažnou. Těší mě, že z mnohých absolventů jsou významné osobnosti kulturního, společenského a politického života, o čemž svědčí vysoká úroveň výuky. Bohužel situaci, která vznikla poklesem počtu žáků ve středních školách v regionu, nemohu ovlivnit. Jednou z alternativ je hledání a otevírání nových atraktivních oborů. Tímto směrem se již vedení gymnázia vydalo a já každý nápad, který povede k zachování středoškolského vzdělání v Jevíčku podpořím.

Jsem pro zřízení městské policie v Jevíčku.



Miloslav Parolek, 45 let 
ředitel základní školy, 
Město lidem, lidé městu, SNK

Možností je mnoho. Zásadní je počet přihlášených studentů. To je úkol nás ředitelů škol, kvalitně připravit budoucí studenty a směřovat je na gymnázium v Jevíčku. Dále pak propagovat nový obor, který se od září bude rozjíždět. Dále podporovat motivační programy pro úspěšné studenty atd.

Je potřeba řešit bezpečnost, ochranu majetku a soukromí jevíčských občanů. Jedna z možností, jak toho dosáhnout, je zřízení městské policie. Vždy bude záležet na finančních a personálních možnostech města.



Jan Finsterle, 42 let 
ekonom,
Společně pro Jevíčko

Gymnázium musí potvrdit svoji dlouhodobě vysokou odbornou úroveň naplněností ročníků, to jest ekonomicky. Je tedy nutná jasná „souhra" města, základní školy a gymnázia, kdy by ZŠ měla správně motivovat a připravovat žáky na studium, to jest v první fázi na přijímací zkoušky.

Zřízení městské policie ve spolupráci s okolními obcemi a firmami je jedna z variant řešení, pokud by se neobjevila reálná šance na vrácení služebny Policie ČR.



Roman Müller, 50 let 
starosta,
SDRUŽENÍ NAŠE JEVÍČKO

Gymnázium chceme podpořit úzkou spoluprací se základní školou, vytvořením stipendijního fondu z finančních prostředků města, propagací nových oborů, součinností při jednáních o dalších vzdělávacích možnostech školy. Město spolupracuje s firmou, která by dodávala levnější tepelnou energii.

V současné době není potřeba zřízení městské policie. Je potřeba rozšířit spolupráci mezi ostrahou a Policií České republiky .

Gymnázia se obyvatelé ani studenti 
nevzdají

Jevíčko – „Gymnázium do města patří. Je důležité, aby se tady udrželo. Navíc sem jezdí studovat děti ze tří krajů," shodují se obyvatelé Jevíčka. Jsou přesvědčení, že škola s takovou tradicí musí za každou cenu ve městě zůstat.

Ještě před rokem mělo ale gymnázium namále. Pardubický kraj totiž rozhodl o jeho splynutí s moravskotřebovským gymnáziem. Studenti a příznivci školy svůj boj za tuto vyhlášenou střední školu ale nevzdali. Pustili se do psaní peticí za záchranu školy. Ze školy ji podepsali všichni, podepisovali ji také obyvatelé Jevíčka.

Studenti z jevíčského gymnázia jsou přesvědčení, že splynutí je krok nesprávným směrem. „Kdysi se rušily školky, protože bylo málo dětí. Pak zase rodiče neměli děti kam dávat. Měli bychom se poučit z chyb, aby to nedopadlo jako se školkami," poznamenal tehdy student Jiří Bednařík.
Studenty a gymnázium podpořila také radnice. Jevíčští zastupitelé společně formulovali nesouhlasné stanovisko k záměru Pardubického kraje. Považovali za nesprávné a chybné, že uvedený krok kraj předem nekonzultoval a neprojednal ani ve škole, natož s představiteli místní samosprávy.
Situace je prozatím zažehnaná, ale na jak dlouho?