Tématika domova se prolíná celým programem a prozkoumáme ji z mnoha úhlů pohledu. „To ale nebude jediným tématem. Dokumenty otevřou otázku odklonu od demokracie a nárůstu nacionalismu ve státech střední Evropy, připomeneme si krvavý rozpad Jugoslávie i 30. výročí černobylské havárie," říká Marie Jílková ze spolku Pontopolis, který Jeden svět v Poličce pořádá.

Diváci se stejně jako v předcházejících letech můžou těšit na debaty se zajímavými hosty. Součástí programu bude také výstava Let My People Go v Divadelním klubu, která představuje osudy ukrajinských politických vězňů držených v Rusku.

Festival zahájí v pátek 1. dubna od 19 hodin český snímek Nemusíš s láskou, stačí s citem, který otevírá otázku partnerství, sexuality a rodičovství z pohledu lidí s mentálním postižením. Na film naváže debata se Zuzanou Zahradníkovou z organizace Rozkoš bez rizika a Josef Suchár z Diecézní charity Hradec Králové. Večer uzavře svižný dokument Sonita.

Sonitu stejně jako asi 15 milionů dalších nezletilých dívek po celém světě čeká domluvená svatba. Když se ale zeptá režisérky, zda si ji nechce koupit, když je stejně na prodej, její příběh nabere zcela nečekaný směr. Sobotní večer připomene 30. výročí černobylské havárie. Film Černobylské bábušky zavede diváka do bezprostředního okolí jaderné elektrárny, jež se mělo stát zemí nikoho. Přesto zde v dřevěných chatrčích přebývají bábušky, které se ilegálně vrátily zpět na místo, kde se narodily a kde také chtějí zemřít.

Druhý sobotní dokument Model pana starosty se odehrává v obci Érpatak, jejíž starosta více vzhlíží k maďarské nacistické minulosti než k demokratickým hodnotám. „Po filmu bude následovat debata s novinářem a politologem Lubošem Palatou o nárůstu nacionalismu a odklonu od demokracie ve státech střední Evropy," připomíná Jílková.

Ve středu 6. dubna se od 19 hodin festival zacílí na současnou migrační krizi. Dokument Syrská love story je příběhem syrských manželů, kteří se pro své politické postoje stanou terčem pronásledování. Proto se rozhodnou zemi opustit a vydat se se svými třemi dětmi na nebezpečnou cestu do Evropy.

„Festival zakončíme ve čtvrtek 7. dubna. Od 18 hodin se ve snímku Nebezpečný svět Rajka Dolečka podíváme na druhou tvář tohoto proslulého experta na boj s obezitou. Tou je jeho hlasité obhajování „srbského pohledu" na války v Bosně a Kosovu. Po filmu budeme pokračovat debatou s Andrejem Čokorilem, původem ze Sarajeva, a dalšími hosty," doplnila Marie Jílková. Od 21 hodin se prostřednictvím amerického dokumentu Cowspiracy publikum podívá na reálné možnosti jak zastavit zkázu planety. Páteční, sobotní a čtvrteční projekce se budou konat v Divadelním klubu