Svědčí o tom například profil na Facebooku Milujeme psy, nebo donedávna provozované internetové stránky Vaříme psy.

Uzené psí klobásy, lehký dietní psí salát či psí dort. To nejsou dobroty určené pro vaše zvířecí miláčky, nýbrž recepty na pokrmy z nich připravované. „Když se ke mně přes Facebook dostala poprvé informace o těchto stránkách, myslel jsem si, že jde o recesi. Některé věci tam uváděné mě nakonec přiměly k přesvědčení, že jde o vážně míněnou věc," říká Josef Zelený ze záchranné stanice Zelené Vendolí u Svitav. Právě on se snaží o zastavení provozu šokujících stránek nabádajících k zabíjení a pojídání psů.

Správný pes

Zatímco facebookový profil se věnuje zejména receptům ze psího masa, internetové stránky šly mnohem dál. „Na webu byly informace, jak psí maso dobře naporcovat, skladovat a také rady, jak psa v útulku vybírat, aby pojídači psů nevzbudili podezření," říká Josef Zelený.

Postup při výběru psa by podle odborníků mohl být v rozporu s českými zákony. „Ty totiž sice umožňují usmrcení psa pro vlastní potřebu, což samo o sobě je děsivé znění, ale přímo zakazují takovéto věci popisovat nebo k nim nabádat. Podle mého názoru jsou proto rady, jak psa vybírat a jak se chovat, abych nevzbudil podezření, v rozporu se zákony a jsou trestně stíhatelné," míní veterinář Evžen Drozd.

A co policie

Josef Zelený z Vendolí proto podal podnět na policii ve Svitavách. „Oznámením jsme se zabývali. Bohužel obsah stránek Vaříme psy jsme nemohli prověřit, neboť jejich provoz byl zastaven. Facebookový profil jsme prozkoumali a nechali ho také prověřit krajskou veterinární správou. Z provedených šetření nebyly v provozování facebookových stránek zjištěny ani prokázány objektivní a subjektivní znaky skutkové podstaty trestného činu, přestupku ani jiného správního deliktu," uvedl Rostislav Bednář, vedoucí svitavského obvodního oddělení policie.

Krátce poté, co se začali novináři o stránky www.varimepsy.cz zajímat, byl jejich provoz pozastaven. Profil na sociální síti je ale funkční. „Snažíme se nyní s přáteli přimět společnost Facebook k ukončení tohoto profilu tím, že opakovaně nahlašujeme obsah těchto stránek za nevhodný a nemorální," dodává Josef Zelený.

Psí sádlo už ne!

Prostřednictvím emailu jsme žádali o vyjádření provozovatele stránek Vaříme psy, kteří zůstávají v anonymitě. Odpověď nepřišla.

Pravda je, že kdysi se využívalo psí sádlo. Dnes je ale vše jinak. „Babička používala psí sádlo na léčení dýchacích potíží. Já už bych tohle ale svým dětem nedával. Přijde mi to hodně barbarské," míní Miroslav Dvořák.

RENÉ FLÁŠAR