„Výsledek výrazně předčil naše očekávání, jsme nadšeni,“ usmíval se po vyhlášení volebních výsledků v sobotu večer Šimek, mimochodem nedávno oceněný Svazem měst a obcí jako nejlepší starosta Pardubického kraje.

Vedle jeho Sdružení pro město Svitavy uspěl i jeho hlavní dosavadní koaliční partner - ODS. A Šimek včera potvrdil, že staronová koalice je upečená.

„Ještě hned večer po sečtení výsledků jsme si s Pavlem Čížkem plácli. Přišel za námi do našeho volebního štábu a připili jsme si na to slivovičkou,“ řekl.

Šimek tak zůstane starostou, Čížek jediným svitavským místostarostou. Otázkou zůstává, zda se k této koalici ještě někdo přidá. Šimek chce s nabídkou oslovit všechny zbývající uskupení v zastupitelstvu s výjimkou komunistů. Široká koalice byla na zdejší radnici i doposud, v radě zasedali i zástupci ANO a ČSSD.

Jedinou partají, s níž je spolupráce vedle komunistů nepravděpodobná, jsou Piráti. Ve volbách sice počtem hlasů skončili druzí, představují však faktického nástupce dosavadního opozičního uskupení Naše Svitavy.

„Počkáme, zda nás vítěz osloví, uvidíme. Máme pro spolupráci co nabídnout, jedním z našich hlavních cílů je zavést ve Svitavách MHD,“ uvedl za Piráty jejich nový zastupitel Vojtěch Fadrný.

K tomu se ale radní kvůli vyplývajícím investicím kladně nestaví. „Díky příměstským linkám tady de facto MHD už máme,“ poznamenal místostarosta Pavel Čížek.

Místo zavedení MHD tak chtějí svitavští radní v příštích letech pokračovat v revitalizaci sídlišť, budou mimo jiné investovat do bazénu a chtějí postavit nový domov důchodců.

Ilustrační foto.
Dosavadní koalice ve Svitavách posílila