Jedná se o soutěž, kterou pořádá Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET společně s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími organizacemi. Soutěž je určena žákům druhého stupně základních škol a středoškolákům. Jejím cílem je vyhledávat a podporovat talentované žáky v oblasti vědy a techniky. Za Gymnázium Jevíčko se okresního kola zúčastnil student Jakub Kaderka ze 3. B s projektem Vzdálená laboratoř.

Cílem projektu bylo slovy samotného Jakuba sestrojit jednoduchý modulární systém na tvorbu webových aplikací zaměřený na ovládání elektroniky mimo počítač s minimálními náklady na stavbu elektronické části a s jednoduchou přizpůsobitelností uživateli. Jednoduché. Ne? Jinak řečeno Jakub vytvořil systém, který umožňuje ovládat jeřáb a robotický manipulátor na dálku přes internetový prohlížeč.

Systém bude přístupný veřejnosti a ve školách může sloužit kupříkladu k demonstraci fyzikálních pokusů. K naší velké radosti patřil projekt mezi nejlepší a Jakub Kaderka postoupil do krajského kola soutěže.

JAROMÍR BARANOK