Jsou úspěšní na akcích řezníků, cukrářů číšníků i kuchařů. Naposledy se prosadili v prestižní soutěži Kuchař roku. Semifinále se uskutečnilo v minulých dnech v Praze.

Soutěž patří mezi největší akce ve svém oboru v republice. Účastní se jí vybraná gastronomická elita. Jde o prestižní přehlídku kulinářských dovedností. „Mezi dílčí kola soutěže je zařazena také korespondenční část. Obsahovala ukázku nafoceného pokrmu zhotoveného soutěžícím. Stejným způsobem byl představen i hlavní chod. Touto částí prošlo úspěšně osm juniorů, z nich dva jsou žáky naší školy,“ uvedla učitelka Jitka Boháčová. Světlou výjimku tvořil v mimopražském zastoupení Jakub Havran z Poličky. „Porotu zaujal nejen gastronomickými dovednostmi, ale také uvědomělým přístupem k práci. Jakub studuje ve třetím ročníku obor kuchař – číšník,“ dodala Jitka Boháčová.

Jakub se připravoval pod vedením kuchařského mistra Václava Šmerdy a Ludmily Dittrichové. Potvrdil tradici výuky v poličské škole a v soutěži uspěl. „Postoupil mezi osm vybraných finalistů, kterým patřily dvě kategorie Junior a Senior,“ uzavřela Boháčová.

Finále soutěže Kuchař roku se uskuteční dvacátého března v hotelu Clarion Congress Prague. Soutěžící prokážou nejvyšší stupeň své odbornosti při přípravě menu, které se bude skládat ze tří chodů.

Jakub Havran z odborné školy se zúčastnil soutěže Kuchař roku. Připravoval dva pokrmy. Ten hlavní se jmenoval dušená kližka na černém pivě, telecí steak s uzenou strouhankou, kapustové pyré a žemlovka s anglickou slaninou a cibulkou. Jako moučník si vybral tvarohový koláč s marcipánovou drobenkou, perníkový knedlíček se švestkovou omáčkou, hruškové brunoise s medem.