„S městským energetikem vybíráme ty největší prostory v našich objektech, kde stáhneme teplotu. Chceme tak šetřit a bojovat proti vyšším cenám energií,“ uvedl svitavský starosta David Šimek.

Přetopeno tak v zimě rozhodně nebude na tribuně sportovního stadionu, ve foyer centra Fabrika a dalších prostorách. „Ve školách ve třídách dodržíme teplotu podle norem, ale jsou prostory jako vstupní haly, kde nemusí být 21 stupňů, zvládneme to i v 18 stupních,“ podotkl Šimek.

Kolečkem na radiátorech ale neotočí k minusu ani na radnici. V historické Langrově vile se topit musí. „Tady je problém. Stará okna netěsní, v létě je tu sice příjemně, ale v zimě velké chladno, okna jsou jen na ozdobu. Památkáři jejich výměnu nepovolili,“ vysvětlil starosta.

Téma úspor energií je nyní na stole také v Litomyšli. „Energie město kupuje na burze a na příští rok se nám podařilo ještě vysoutěžit poměrně dobře. To samozřejmě neznamená, že nebudeme hledat cesty dalších úspor,“ řekl starosta Litomyšle Daniel Brýdl.

Uvažují o fotovoltaice nebo vytápění štěpkou. Úspory energií řeší ve městě už roky. „V minulých letech došlo k modernizaci čtyř kotelen, instalaci téměř 800 kusů dálkově řízených hlavic otopných těles, instalaci 1244 kusů LED svítidel veřejného osvětlení s autonomním stmíváním a on-line přístupu ke každému svítidlu, instalaci téměř 500 dalších LED svítidel v interiérech městských budov. Navíc jsme namontovali asi 250 spořičů vody na výtokové armatury a na sportovní halu byly nainstalovány předokenní slunolamy. Litomyšl začala šetřit již v minulosti a nyní nejsou faktury za energie tak horentní,“ přiblížil Brýdl.

Využití sluneční energie

V současné době radnice vytipovala také několik objektů, kde chtějí instalovat fotovoltaické panely. Cestou využití sluneční energie jdou i ve Svitavách. Tady už asi osm let mají panely na čtyřech největších střechách městských objektů. „Fotovoltaiku máme na Fabrice, penzionu, základní škole Felberově a městském úřadě. Nyní připravujeme dvě další lokality, a to na střeše střediska volného času Tramtáryje a na objektu umělecké školy v zahradách svatého Vincence,“ uzavřel Šimek.

Solární panely se v současnosti nacházejí na halách dvou firem a dvou rodinných domů v Poličce. Ve městě připadají v úvahu pro fotovoltaiku také střechy základních a mateřských škol. Mohla by se objevit i na domově pro seniory a střechách orientovaných na jih. „Při jednání o možnosti instalace solárních panelů v našem městě se řeší i problémy s povolením památkářů, pravidla jsou velmi přísná. Památkáři schvalují instalaci panelů v historických centrech pouze výjimečně,“ sdělila mluvčí Poličky Naděžda Šauerová.