Jan Pikna

Jan Pikna,

ředitel festivalu Smetanova Litomyšl

Jsem teplomil, ale co je moc, to je moc. Naštěstí jsme se mohli evakuovat z vypečeného bytu na naši strakovskou chaloupku, kde se to snáší lépe. Jako recept bych doporučil návštěvu litomyšlského zámeckého sklepení, kde se dá při pěkných patnácti stupních a dobrém vínu strávit i celý den.

Jaroslava Skácelíková

Jaroslava Skácelíková,

ředitelka Základní školy Kostelní náměstí

v Moravské Třebové

Tropická vedra nesnáším. Kdyby to záleželo na mně, mohou „nahoře" topit jen do dvaceti pěti stupňů. To je moje hranice. Pak se měním v upoceného tvora, kterému vše dlouho trvá práce i myšlení (to prý je taky práce a docela bolestivá). Ale mám výhodu učitelské povolání znamená volno o prázdninách. Takže mě vedrem naplněná škola už nemučí. Ale je fakt, že poslední červnové dny ve škole stačily ke kolapsu. A to nemám na mysli vysvědčení, ukončování školního roku…, ale všudypřítomné horko, které se z rozpálené budovy nedalo vyhnat. Recept na nezkolabování? Klidná dovolená u vody teď jsem nadzvedla ze židle všechny, kteří musí pracovat. Tak pracovat pomalu to se nebude líbit mnoha podnikatelům, kteří tu pomalou práci budou platit. Tak hodně pít, pochopitelně vodu to se bude líbit podnikatelům. Tuhle jsem koukala, že ceny balení vody nějak poporostly. Jiné rady nemám. Jako poradní orgán jsem zklamala.

Jindřiška Soudková

Jindřiška Soudková,

knihovnice ze Svitav

Současnou klimatickou situaci snáším dobře. Vzhledem k tomu, že v zaměstnání máme ještě o několik stupňů více, než je venkovní teplota a ani to mi nečiní potíže, jsem patrně odolný jedinec. Ochlazovat se jezdím do lesa. Čtení a odpočívání ve stínu smrkových velikánů vřele doporučuji.