VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na kocovinu čili Když člověk vstává z opice

Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.

31.12.2017
SDÍLEJ:

Horalé radí: výšlap, bujón, česnečka
Horalové v Jizerských horách a Podkrkonoší nejčastěji vyráží ven na čerstvý vzduch, aby zahnali kocovinu. Zbytek lidí volí nejčastěji pohodlnější variantu – horký silný vývar. „Vývar od babičky je ideální lék po silvestru, chodíme k ní pravidelně na novoroční oběd, kde se teprve dávám trochu dohromady,“ vysvětlil Adam Pokorný z Liberce, jak se dostává z kocoviny.

Nejlepší je podle něj klasický hovězí vývar. „Když to ale přeženu s alkoholem jindy a potřebuju ráno fungovat, stačí i bujón v kostce nebo instantní polévka.“ O dvě generace starší František z Podještědí se také spoléhá na polévku, ale s česnekem. „Česnečka je nejlepší a nejúčinnější lék, v naší rodině se to traduje a vaří se vždy po nějaké veselce, aby se nám opilcům ulevilo.“ 

 
Ústečáci ztékají Milešovku
Máte alkohol v krvi? Tak ji pořádně rozprouděte, ať vyprchá. Jak? Třeba během nebo výšlapem na nejbližší horu (V Ústeckém kraji se například chodí na královnu Českého středohoří Milešovku). Ano, i takové rady lidé s třeštící hlavou občas slýchají, a nutno říct, že někomu zvýšená fyzická aktivita při kocovině skutečně pomáhá. Avšak pozor, lékaři varují, že při námaze se už tak dehydratované tělo potí, a tedy dále odvodňuje. Ani rovnováha není „po tahu“ kdovíjaká, takže hrozí pády a úrazy. V kocovině také klesá hladina glukózy v krvi, což aktivita ještě zhorší a výsledkem může být bezvědomí. Hrozí i náhlá srdeční příhoda. Lékaři naopak doporučují doplnit vodu a minerály a hlavně – odpočívat.

Opavany vyprostí Vitaminátor
Nápoj je postaven z regionálních surovin a slezského ovoce v podobě přírodních šťáv Vitaminátor. Použít ale můžete i přírodní šťávy od jiných výrobců nebo vlastní výroby.

Na přípravu čtyř porcí potřebujeme:
limety 2 ks
hnědý cukr 4 kávové lžičky
led
1 sklenice šťávy Vitaminátor jablko a celer
1 sklenice šťávy Vitaminátor jablko a petržel
1 sklenice šťávy Vitaminátor jablko a červená řepa
špetka soli
čerstvý mletý pepř
worcester
tabasco
řapíkatý celer 4 stonky

Připravíme si sklenice typu long o objemu minimálně 0,3 l. Do sklenic vložíme nakrájené limetky a cukr a podrtíme je. Sklenice naplníme do 1/3 ledem. Postupně přidáváme všechny mošty. Mírně osolíme, zakápneme podle chuti worcestrem a tabaskem a nápoj promícháme dlouhou lžící. Na závěr vložíme stonek řapíkatého celeru a hladinu nápoje posypeme čerstvým mletým pepřem.

Náš tip
Stará barmanská rada říká: „Čím ses zkazil, tím se naprav.“ Drink lze připravit také jako alkoholický – přidáním vodky nebo bílého rumu. Výbornou kořenitou příchuť mu dodá gin.

Pelhřimovští spoléhají na pochod s placatkami
Ověřený vyprošťovák se zaručeným výsledkem praktikují po desetiletí pelhřimovští turisté. Podstatou je společná novoroční vycházka do okolí Pelhřimova. Tato metoda nikdy neselhala, takže nebude chybět ani tentokrát. Předseda pelhřimovského odboru Českého klubu turistů Pavel Pípal upřesňuje, že skupinu tvoří třicet až padesát lidí. Výbava u řady z účastníků je standardní. „Bereme s sebou placatice, nejčastěji je plníme slivovicí z nedaleké regionální pálenice.“

Procházka tradičně končí nad pelhřimovským Poutníkem, produktem z regionálního pivovaru. „Někdo si dá i tlačenku s octem nebo salám s cibulí. Nikdy se nestalo, že by společná novoroční procházka a posezení v hospůdce někomu ublížily,“ dodává k vyprošťováku v režii pelhřimovských turistů Pavel Pípal.

Rada jak na kocovinu ze Zlínska
Na ranní nevolnost pomůže kola zbavená bublinek. Dodá potřebné cukry a kofein pomůže zbystřit smysly. Přidané menší množství tvrdého kvalitního alkoholu (žádný laciný rum a podobně!) pak pomůže zmírnit následky kocoviny. Té lze předejít i konzumací čisté vody na konci večírku. Mimo jiné zmírní odvodnění organismu a tím i bolest hlavy. Není pochyb o tom, že to není pro tělo ideální – ale před usnutím si lze vzít běžnou tabletku proti příznakům nachlazení, která rovněž umí nelibé pocity po probuzení zmírnit.

Jak na bolehlav radí i pivovarníci z Přerova
„Mám vyzkoušeno, že na kocovinu funguje hodně hutná a silná česneková polévka. Je také potřeba vypít veliké množství vody s vitamínem C, a to ve formě citronu i celaskonu. Tělo se musí zavodnit a dostat zpět zejména právě vitamín C,“ radí ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. A jak je to s „pivem na spravení“? „Pivo může pomoci také, ale určitě ne samotné. Obsahuje mnoho radikálů, vitamínů – například vitamín B i cukry. V těle tak může doplnit energii, kterou vydalo při předchozím popíjení.

Ale musí se opatrně; pokud se bude organismus zavodňovat pivem, lehce se vrátí do opilosti,“ upozorňuje Tomáš Pluháček. K jeho radám se připojuje i sládková Nataša Rousková. „Silný kuřecí vývar, i pivo. S pivem se musí opatrně. Zbytkový alkohol, který se potká s čerstvým se násobí, na to je potřeba dát si pozor. Někomu pomáhají kyselé okurky nebo rybičky, ale to nebyl nikdy můj případ.“ 

Z Rokycanska: zakysanka, chilli, sodovka a „tygři v láhvi“
Dvě lžíce zakysané smetany do půllitru, osolit, přidat mleté chilli a a půllitr dolít sodovkou nebo perlivou vodou. Pak se napít, respektive vypít tolik, kolik člověk snese. Nebo než se mu udělá dobře. Jinak lze na kocovinu ještě nabídnout utopence zvané Tygři v láhvi, které jsou v Plzni vyhlášené. 

Řepná verze Bloody Mary z Pardubicka
Barman Martin Straka se s námi podělil o svoji recepturu na drink, který se bude podávat v jejich baru 1. a 2. 1. „Mám rad klasické drinky, a proto jsem si připravil tzv. twist – upravení receptury drinku – Bloody Mary, kde jsem použil 3 cl vodky, 1,5 cl becherovky, šťávu z rajčat, kapku čerstvé citronové šťávy, sůl, pepř, worcesterovou omáčku, tabasco, tinkturu z červené řepy – lze použit kapku nálevu ze zavařené červené řepy.

Drink podávám v menší polévkové misce s křenovou šlehačkou a sušenou červenou řepou.“ Martin Straka má zato, ze i klasická Bloody Mary postaví člověka na nohy. „Někdo do přidává i vajíčko, já preferuji bez. Jinak také doporučuji při pití alkoholu průběžně ,zalévat´ čistou vodou. To je velmi důležité. Před spaním se určitě osprchovat a dát si vitamin C.“

PŘEDCHOZÍ
1/2
DALŠÍ

Autor: Redakce

31.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 16 000 Kč

Pomocní kuchaři Pomocní kuchaři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POŽADAVKY: znalost přípravy tradičních pokrmů čínské kuchyně, předchozí praxe v hostinském provozu vítána, čínský jazyk vítán, KONTAKTY: telefonicky, pohovory pouze na adrese restaurace po předchozím telefonickém objednání, nejlépe formou SMS. Pracoviště: Xin fu afen s.r.o., Smetanovo náměstí, č.p. 100, 570 01 Litomyšl. Informace: Jiang Dongfen, +420 722 088 701.

Výroba - Výroba Seřizovači 130 Kč

Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Obsluha obráběcích strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 130 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: práce na obráběcích strojích, POŽADAVKY: znalost měření a výkresové dokumentace - výhodou, NABÍZÍME: možnost zaučení, příspěvek na dopravu do zaměstnání, na stravování a penzijní připojištění, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Armaturka vranová lhota, a.s., 571 01 Moravská Třebová 1. Informace: Miroslava Kosíková, +420 461 362 617.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Operátor strojů a 12 200 Kč

Obsluha strojů a zařízení na výrobu cihel, dlaždic a jiných kameninových výrobků Obsluha strojů a zařízení na výrobu cihel. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: POŽADAVKY: zodpovědnost, spolehlivost, zručnost, NABÍZÍME: ubytování, KONTAKT: telefonicky. Pracoviště: Luck company s.r.o. - svitavy, Průmyslová, č.p. 424, 568 02 Svitavy 2. Informace: Svitlana Kasynets, +420 774 438 198.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Strojní inženýr 25 000 Kč

Strojní inženýři kontroly a řízení kvality Vedoucí úseku řízení jakosti. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: řízení a odpovědnost za činnost technické kontroly a kontrolního měrového střediska, zodpovědnost za plnění úkolů vyplývajících z interních řídících aktů a z obecně závazných předpisů v oblasti kvality výrobků a služeb, činnost představitele managementu - systém QMS a EMS, POŽADAVKY: VŠ/SŠ vzdělání, praxe na stejné nebo obdobné pozici vítána, NABÍZÍME: pracovní poměr na dobu určitou, po zapracování lze uzavřít na dobu neurčitou, zajištění závodního stravování, příspěvek na dopravu do zaměstnání, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Armaturka vranová lhota, a.s., 571 01 Moravská Třebová 1. Informace: Miroslava Kosíková, +420 461 362 617.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Klus, Lenny i Mládek. Hrady CZ lákají na rozmanitý program

Ilustrační foto

LETNÍ VÝZVA: Posílejte nám své úlovky

Komisaři z Evropy zhodnotili Poříčí

Poříčí - Entente Florale neboli Kvetoucí sídla je název prestižní evropské soutěže. Z České republiky se klání v letošním roce účastní pouze Poříčí u Litomyšle, které je držitelem celostátní zelené stuhy za péči o zeleň a životní prostředí.

Čekací doba v domovech pro seniory se stále prodlužuje

Pardubický kraj – Lepší zdravotní péče i vyšší úroveň života, právě díky tomu pořád roste naděje dožití. Zároveň to s sebou ale přináší jeden obzvlášť palčivý problém – stále se prodlužující čekací lhůty na lůžko v domovech pro seniory.

Dům psího utrpení a dvoujazyčná likvidace gigantického burgeru: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. července 2018.

Kdo vypustil šelmy? Policie má dvě verze

Hradecko - Nedbalost či naschvál? Policie šetří, kdo pustil ven lva a tygry.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT