Akce se konala 18. srpna v sídle Pražského kulinářského institutu ve Vršovicích. Začátek byl v 16.30 hodin, a tak jsem si vyrazil radši o trochu dříve z nedalekého penzionu, kde jsem se ubytoval. Do sídla „Prakulu“ jsem dorazil okolo čtvrté hodiny. Ujal se mě sám šéf Roman Vaněk, známý z natáčení Ano, šéfe i Na nože. Po krátké debatě a několika sklenkách piva jsme se přemístili do velké, skvěle vybavené kuchyně, kde nás, asi dvacet účastníků kurzu, mělo každý svoje místečko. Tam na nás už čekal Zdeněk Pohlreich. Následoval krátký proslov a několik organizačních věcí a hurá na vaření.

Celý kurz byl na téma drůbež v kuchyni Zdenka Pohlreicha. Všichni jsme dostali francouzské kuře, křepelku a kachní prsa. Každý krok, každý úkon nám byl názorně předveden a nechyběly vtípky i vtipné průpovídky. Nejdříve jsme vykostili kuře, naporcovali a potom následovalo kostění křepelky, která byla tak drobná, že jsem si říkal, jestli je vůbec něco podobného možné. Nakonec se to víceméně povedlo.

Jako první jsme začali vařit kuřecí stehna na paprice. Překvapilo mě, jak je všechno jednoduché. Kvalitní suroviny a nic navíc.

Druhá věc bylo pošírované kuře na estragonu. Tento recept mě zaujal snad nejvíce. Nenapadlo by mě vařit kuřecí prsa zabalené do folie a ještě asi při 80°C. Výsledek byl ale fantastický.

Potom následovaly kachní prsa na pomerančích. Příprava tohoto jídla byla náročnější a vyžadovala přesné kroky. Nicméně výsledek byl opět úžasný, i když co se mě týče, sladká jídla z masa, nejsou mojí parketou.

Jako poslední jsme naplnili křepelku nádivkou z kuřecího masa, zabalili do slaniny a dali péct. Opět mistrovské dílo. Jediné, co jsme už nezvládali, bylo všechno sníst. Dostali jsme proto plastové krabičky a jídlo si vzali s sebou domů.

Celý kurz se odehrál ve velmi příjemné atmosféře a byl pro mě obrovským zážitkem. Pokud někdy budu mít možnost, rád se vydám do „Prakulu“ znovu. A vám tyto kurzy můžu jen doporučit. Pro mě to byl úžasný dárek k narozeninám.

LIBOR VODEHNAL,
Říkovice