Kultura, moderní architektura, místo dobré pro život…

Před čtyřmi roky vyhrála komunální volby KDU-ČSL, která získala čtyři mandáty a do křesla starosty se posadil její lídr Radomil Kašpar. Lidovci v povolebních vyjednáváních vytvořili koalici s ODS, Generací 89 a Nestraníky. V opozici zůstali zastupitelé z ČSSD, KSČM, Patriotu a TOP 09.

Vedení města slibovalo, že za čtyři roky postaví domov pro seniory, cyklostezky, navýší počet parkovacích míst, upraví nábřeží řeky Loučné a dokončí revitalizaci zámeckého návrší.

Plánů bylo dost a většina bodů z programového prohlášení, které koalice sepsala na podzim roku 2014, se podařilo splnit. Zůstávají ale i sliby, které zůstaly nenaplněné. Není vyřešené parkování, nestojí nový dům pro seniory a nedaří se ani rozvoj Litomyšlské nemocnice.

Radnice v Moravské Třebové
Opravu bazénu už radnice nestihne

Koho máme na radnici?
Starosta:
Radomil Kašpar (KDU-ČSL)

Místostarosta:
Josef Janeček (ODS)

Radní:
Petra Benešová (Generace 89),
Josef Černý (Nestraníci),
Michal Kortyš (ODS),
Renata Rothscheinová (Fórum občanů Litomyšle),
Josef Štefl (KDU-ČSL)

Ostatní zastupitelé:
Miroslav Bárta (ODS),
Daniel Brýdl (Generace 89),
Petr Fila (ODS),
Miroslav Hájek (Generace 89),
Vítězslav Hanzl (KSČM),
Pavel Chadima (KDU-ČSL),
Martin Klejch (Patriot),
Dana Kmošková (ČSSD),
Jiří Lammel (TOP 09),
Vladimír Líška (Nestraníci),
Miroslav Nádvorník (TOP 09),
Marek Novohradský (ČSSD),
Radek Pulkrábek (Patriot),
Lubomír Sršeň (ČSSD),
Vojtěch Stříteský (SNK Fórum občanů Litomyšle),
Terezie Šmolíková (KDU-ČSL)

Výsledky voleb 2014:
KDU-ČSL (4 mandáty, 15,34 % hlasů)
ODS (4, 14,83 %)
ČSSD (3, 12,19 %)
Generace 89 (3, 11,51 %)
Patriot (2, 11,12 %)
TOP 09 (2, 10,46 %)
Fórum občanů Litomyšle (2, 9,91 %)
Nestraníci (2, 9,53 %)
KSČM (1, 5,07 %)

Zatímco vedení radnice je spokojené, že většinu bodů ze svého programu splnilo, opozice jejich nadšení rozhodně nesdílí. Jeden z nejviditelnějších opozičních zastupitelů Radek Pulkrábek (Patriot – SNK) je nejvíce zklamán prací zastupitelstva. A to do takové míry, že letos už do něj nekandiduje. „Nejvíc mě zklamala práce takzvané opozice. My, Patrioti, jsme byli totiž vlastně jedinou opozicí. Všichni ostatní se chovali tak, aby radním neuškodili a jen se vezli. Opozice nepracovala, jak měla, chtěla být se všemi, co jsou u vesel, za dobře, chtěli být s nimi u koryta. Byla přitom velká možnost některé věci napravit, ale nebyla k tomu vůle. Ani právě u té opozice, natož na radnici,“ míní Pulkrábek.

Likvidace hazardu

I samotní opoziční zastupitelé podle něj místo toho, aby v zastupitelstvu tvrdě kontrolovali práci radních, jim jen všechno během čtyř let „odmávali“ a každé jednání prý sledovali hodinky, kdy už schůze konečně skončí.

Opozice je podle vedení města důležitá, ale musí být konstruktivní. „V lecčems nám opozice nastavovala zrcadlo, ale jako konstruktivní bych některé subjekty neoznačil,“ říká starosta Kašpar.

Jediná věc, která se podle Radka Pulkrábka městu povedla, je likvidace hazardu. „Zastupitelstvo ustálo tlaky na povolení hazardu a jsem za to velmi rád. Kriminalita nám od té doby klesla o 38 procent. Těch změn ale mohlo být daleko víc,“ uzavírá zastupitel z Patriotu.

Vedení radnice je ovšem jiného názoru a má za to, že se podařila řada věcí a projektů. „Dotáhli jsme projekt zámeckého návrší, proměnu Vodních Valů. Dům dětí a mládeže je přestěhovaný do opravené Ortoptiky. Vybudovali jsme i nové oddělení v mateřské škole Lidická. Nepodařilo se nám ovšem dokončit cyklostezku do Cerekvice nad Loučnou a také jsme nezačali stavět nový domov pro seniory. Do budoucna musíme udělat něco pro lepší parkování ve městě, protože aut je tady čím dál víc,“ vypočítává starosta Radomil Kašpar.

Právě parkování a doprava je velkou bolestí Litomyšle. Kousek od centra vede frekventovaná silnice I/35 a město čeká na plánovaný obchvat, který odvede hlavně kamionovou dopravu. Lidé čekají také na stavbu parkovacích domů. „V příštím volebním období nám nic jiného nezbude. Buď zakážeme lidem jezdit autem a budou chodit pěšky a jezdit na kole, nebo budeme muset postavit alespoň jeden parkovací dům,“ podotkl před časem Kašpar.

V nejbližších letech se musí pustit i do stavby nového domova pro seniory. Ten by měl stát na ulici Zdeňka Kopala na sídlišti nad nemocnicí. Město má totiž dvě staré budovy, které dožívají. „Pokud získáme státní dotaci, tak chceme domov pro seniory postavit co nejdříve,“ sdělil starosta. Mezi projekty v šuplíku leží i plánovaná rekonstrukce městské knihovny.

Ilustrační foto
Největší a nejmenší účast voličů měly obce vzdálené pár kilometrů od sebe

↑ Vodní valy
PROMĚNOU PROŠLY VODNÍ VALY. Ulice je opravená, vzniklo tady moderní dětské hřiště s mnoha prvky pro menší i větší děti, letní scéna u Smetanova domu…

↓ Dům pro seniory
OTÁZKA BYDLENÍ seniorů zůstává v Litomyšli nevyřešená. Vedení města slibovalo výstavbu nového domova pro seniory, ale ten zůstává zatím jenom v plánech na papíře.