„Náš starosta má své mouchy jako každý člověk, ale je to rozumný chlap, který dýchá a žije pro město." To vám poví většina zdejších občanů o Jaroslavu Martinů, když je kdykoliv zastavíte na ulici. Současný nejvyšší představitel Poličce šéfuje ze starostovského křesla druhé funkční období.

Polička se svým politickým zřízením vůbec vymyká ostatním městům v okrese. Na radnici se nehandrkuje, nepolitikaří, sám starosta je zastáncem co největší škály názorů, i těch protichůdných.

Na radnici jsou ke všemu zastoupené všechny strany, vyjma komunistů, které ve volbách získaly alespoň dva mandáty v zastupitelstvu. Tradiční rvačka o místa v radě se tu neodehrává. Společně pak současné vedení města dospělo k zásadním operacím, které vedly k tomu, že už tu nenajdete nádech budovatelského socialismu. Kromě toho se současná městská „vláda" postarala o to, že Polička je oddlužená a hospodaří v plusu.

Plusy v ekonomice

Do podoby centra města radní napumpovali desítky milionů korun. Jeho historická podoba z 19. století je klenotem města. Zato při rozjezdu průmyslové zóny panovaly mezi lidmi obavy, že půjde o vyhozené peníze. Dnes se ukazuje jako dobrý krok. Město láká nové investory, po ekonomické recesi přibývají nová pracovní místa zaručující klidný život na Poličsku. Na stole navíc ležela definitivní úprava zimního stadionu, která vyšla na více než padesát milionů korun. Město si výrazně pomohlo přerozdělováním daní, díky němuž je nyní ročně bohatší o 12 až 16 milionů korun. I proto konečně může realizovat akce, na něž dříve nezbývalo.

Chybí cyklostezka

Přestože si lidé většinou změny za současné vlády chválí, chybí jim například cyklostezka. „Už před třemi lety se říkalo, že za půl roku se začne dělat úsek na Modřec dodnes není," krčí rameny Petr Škoda starší. Ve městě zatím nejsou ani stezky pro in-line bruslaře, o nichž se mluví už několik let.

Špatné parkování

Ač je náměstí výstavní, někteří obchodníci zuří kvůli parkovacím plochám a parkovnému. „Když do města přijedou turisté, slyšíte je, že parkování ve městě za třicet korun v první hodině, je pro ně prostě moc," přiznává provozovatel trafiky Tomáš Kubát. Podobně jako on si také ostatní podnikatelé stěžují na to, že parkování ve městě se vůbec nepovedlo a bylo by daleko lépe mít plochy dovnitř náměstí k radnici. Radní přitom zvažovali, že vjezd do města a parkování nepovolí vůbec.

Zastupitelstvo má jednadvacet členů (název a počet mandátů)
ODS 10, ČSSD 3, KDU-ČSL 3,KSČM 2,Zelená pro Poličku 2,TOP 09 1

Rada města
Miloslav Kapras, ODS
místostarostka Marie Kučerová, ČSSD,
starosta Jaroslav Martinů, ODS,
Jan Matouš, Zelená pro Poličku
Jiří Toman, ODS
místostarostka Marie Tomanová, ODS,
Jiří Teplý, KDU-ČSL

Další zastupitelé: ODS: Oldřich Báča, Marie Báčová, Martin Kozáček, Jan Putna, Ladislav Scheib, Vlastimil Slezáček. ČSSD: Milan Janečka, Antonín Kadlec. KDU-ČSL: David Šafář, Petr Zaal. KSČM: Jiří Hejtmánek, Bohumil Bednář,TOP 09: Martin Plšek,Zelená pro Poličku: Patrik Lisý.

Nejmladší zastupitelé: Petr Zaal (35 let, KDU-ČSL), Jan Matouš (37 let, Zelená pro Poličku)
Nejstarší zastupitelé: Jiří Hejtmánek (69 let), Bohumil Bednář (74 let, oba KSČM)

Volební účast v roce 2010: 50,63%

Nejvíce hlasů pro kandidáta: Jaroslav Martinů 2 518 hlasů
Nejméně hlasů pro kandidáta: Bohumil Bednář 411 hlasů

Poličáky straší drahá voda. Nájmy a komunální poplatky se drží

Poplatek za komunální odpad? Společně s Litomyšlí je na podobných číslech. Poličáci si mohou libovat, že za fungování současné „radní vlády" se s jeho výší takřka nehýbe. V roce 2010, kdy téměř končil první mandát současného starosty, měl svůj strop těsně nad pětistovkou, kdy se celkové náklady dělily ještě počtem nad devět tisíc obyvatel. Tehdy vycházel na 492 korun za rok. Na krátký čas na této sumě zakotvil. Obyvatel ubylo, náklady na svoz se šplhají, přesto si lidé nestěžují. Pro Poličany budiž o to lépe, že v minulém i letošním roce se sice přehoupli přes pět set korun, ale k nim přidávají už jen dvacet osm korun navrch.

Žít v městských bytech je v posledních letech docela luxus. Nájemné se drží na stejné cenové hladině a lidé tak na složenkách nemusí řešit přepisování cen za bydlení. Od roku 2010 je cena v bytech s dříve regulovaným nájmem stanovené na maximální hranici 44,07 za metr čtvereční. Byty se sníženou kvalitou jsou za 26 korun a v „cimrách" s později uzavřenou smlouvou se drží na 30,48 korun za metr čtvereční. Město se snaží držet stejné ceny po celé čtyřleté období hlavně proto, aby předešlo případnému nárůstu počtu neplatičů a složitému vymáhání dluhu. S těmi, kteří se vyhýbají platbám, se vstřícně domlouvá na splátkách.

Voda je drahý artikl! Poličští to za poslední čtyři roky jako další lidé v okrese pořádně pocítili. Vodohospodáři ještě v roce 2011 nabízeli cenu vodného za metr krychlový za dvacet sedm korun a padesát haléřů i s daní, stočné se pohybovalo na téměř čtyřiceti korunách. Ti, kteří si vyslechli zprávu o podmínkách, byli šokovaní. Voda v mezidobí raketově podražila. Dnes už platí, že vodné je i s daní za třicet korun na metr krychlový. A co teprve stočné, které závratným tempem vzrostlo na osmačtyřicet korun a pětadvacet haléřů. Suma sumárum to vychází na čtvrtou nejvyšší nejvyšší cenu v rámci dodávek od této firmy.

ANKETA: Rozvíjela se Polička během posledních čtyř let 
podle vašich představ?

Milan Dostál, 64 let, důchodce
Za starostování Jaroslava Martinů se město solidně proměnilo. Největší radost mám z toho, že se konečně dobudoval zimní stadion. Podpora sportu je všeobecně dobrá. Jen si myslím, že by ještě mohly posílit školky. Je jich potřeba víc.

Ivan Hájek, 67 let,důchodce
Lepšího starostu jsme si ve městě nemohli přát. Ti předchozí byli intelektuálové a mysleli si, že když neumí cizí jazyk, nedomluví se se zahraničím. Potřebujeme mít všechno v pořádku tady. A to je! Podívejte na tu nádheru.

Lucie Trnková, 24 let,studentka
Město nám rozkvétá a líbí se mi tu čím dál víc. Zajímá mě cestovní ruch a těší mě, že peníze tečou na správná místa a získáváme dotace. Máme krásné náměstí i historické památky. Jen škoda, že v pondělí jsou uzavřené.

Tomáš Kubát, 43 let,živnostník
Stalo se spousta pozitivních věcí, ale mně jako obchodníkovi trochu nesedí předělávka náměstí. Cestovní ruch se u nás drží a to je dobré. Podívejte se na Svitavy, nebo moravský Mikulov. Tam dnes přemýšlí, jak ho navrátit.

Jiří Kašpar, 30 let,IT specialista na volné noze
Mám negativní názor. Hledí se na materiální stránku věci – silnice a chodníky. Duchovně se rozcházíme. Festival Polička 555 je teď buranská zábava nejhrubšího zrna. Chybí mi i lepší komunikace s lidmi a nezávislý blog o dění ve městě.