Přišli se podívat, jak pečovat o své zdraví a také si prohlédnout nejrůznější zdravotnické vybavení, které znají mnohdy jen z televizních obrazovek a časopisů.

„Den zdraví organizujeme pravidelně pro širokou veřejnost. Zdraví prostě patří do rukou zdravotníků a dotýká se každého," popsala událost náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Svitavské nemocnice Markéta Nemšovská. Spolu s nemocnicí se na ní podílelo město Svitavy a místní střední zdravotnická škola.

Pestrost

Nabídka pro návštěvníky byla opravdu pestrá, a tak není divu, že přilákala i žáky svitavských škol. Ti dorazili v hojném počtu. „Nemocniční prostředí a zdravotnický personál jsou přitažlivé. O tom svědčí i obliba televizních seriálů s touto tématikou. Tady vidí zajímavé věci na vlastní oči a mohou si vyzkoušet i materiál, se kterým pracujeme," řekla Markéta Nemšovská.

Její slova potvrdil zájem dětí o praktické ukázky. „Líbila se mi chůze po kamíncích a také cvičné mytí rukou," prozradil Adam Krátký ze Základní školy na náměstí Míru. Právě praktická ukázka rehabilitace zaujala nejednoho návštěvníka. „Připravili jsme ‚Vítkův chodník', po kterém se může každý projít. Jsou na něm například kamínky, dřevěná rohož a balanční balón. Každý si tak vyzkouší svou stabilitu a zároveň promasíruje plosky nohy," popsala jednu z atrakcí studentka třetího ročníku Střední zdravotnické školy Aneta Pernerová.

Mytí rukou si kromě Adama vyzkoušeli i mnozí další. Ačkoliv se jedná o banální úkon, který dělá každý z nás několikrát denně, z hlediska zdraví je velmi důležitý. „Zopakovat si správné mytí není na škodu. Ošudlat si ruce mýdlem prostě nestačí," připomněla význam obyčejného návyku Markéta Nemšovská.

Stánek s chirurgickými pomůckami se naopak líbil Adamově spolužačce. Vyzkoušet si mohla i roušku a plášť „Bavilo mne šroubování umělé kosti," pochlubila se Vendula Klimentová, která by chtěla být jednou zubařkou.

Velmi zdařilá byla i ukázka resuscitace. Vystoupení studentů a personálu nemocnice se příliš nelišilo od opravdového zásahu. Dokládalo to i video, které po ukázce naživo následovalo.

Rychlá pomoc

Klidněji bylo v garážích, kde studenti a žáci obdivovali výjezdovou techniku záchranné služby. Zde se dozvěděli, že sanity neslouží pouze k transportu, ale že v nich dochází k prvnímu léčení pacientů. Na přístroje a pracovní postupy padaly také nejčastější dotazy. Děti zajímalo i to, kolik stojí sanitní vůz, jak rychle jede a kolik váží záchranářský batoh. „Cena i s přístroji je zhruba dva a půl milionu korun. Batoh váží sedmnáct kilogramů," nenechala se zaskočit všetečnými otázkami vrchní sestra záchranné služby Dana Vlasáková. Málokdo také ví, že ve žlutých autech podle zákona nesmí chybět navzdory vybavení za statisíce lékárnička, stejně jako v běžném autě.

Kromě techniky si mohli dospělí i děti vyzkoušet teoretické znalosti při vyplňování testů. Odhalit svoji osobnost mohli naopak u stolku s prezentací nového oddělení psychiatrie a psychoterapie. „Připravili jsme informace o nemocích, které se na oddělení léčí a také sekci o závislostech na práci, alkoholu, cigaretách či gamblingu," sdělila psycholožka Kateřina Andrlová. Orientační sebepoznávací dotazník mohl každému napovědět, jak moc propadá závislostem a v případě pochyb nad sebou samým se poradit o dalším odborném postupu s lékaři.

Celkově se jednalo o velice zajímavou akci, která může donutit člověka přemýšlet o svém zdravém životním stylu a pomoci mu s řešením problémů. „Pokud si pět dětí alespoň odnese, že nějak mají pečovat o své zdraví, je to úspěch. Například mladé dívky se naučí provádět samovyšetření prsou," poukázala na jeden z prezentovaných úkonů Markéta Nemšovská.

Mohlo by se zdát, že právě toto vyšetření se týká pouze starších ročníků. Opak je pravdou. „Výchova ke zdraví musí začít u dětí a zažité návyky u slečen jsou důležité pro jejich další zdravý život,"dodala Nemšovská.