„Od začátku roku jsme zaznamenali šest případů onemocnění lymskou boreliózou a šest klíšťovou encefalitidou," informuje Olga Hégrová, vedoucí protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice. Onemocnělo také jedno dítě, a to encefalitidou. Ostatní nemocní byli z řad  dospělých ve věku od dvaceti do čtyřiasedmdesáti let.

Lidé by nákazu tímto nepatrným roztočem neměli rozhodně podceňovat.

Nenápadné, 
ale nebezpečné

Podle epidemioložky se lymská borelióza projevuje charakteristickým zarudnutím kůže, tzv. erytémem migrans. Encefalitida začíná nenápadně teplotou, bolestí hlavy, očí, únavou jako chřipkové onemocnění. „Protože bolest hlavy je úporná, vyhledá jedinec lékaře, který provede odběry krve nebo ho pro zhoršení potíží pošle na odborné pracoviště k vyloučení encefalitidy," popisuje Olga Hégrová. Inkubační doba nákazy je až tři týdny. Pokud bylo klíště  přisáté a objeví se potíže, měl  by člověk vyhledat lékaře. Na boreliózu většinou upozorní zarudnutí kůže zhruba čtrnáct dní  po přisátí.

„Pozdní návštěva  lékaře vede  k horší prognóze onemocnění. Náročnější je ale i období rekonvalescence –  následkem je špatné soustředění, únava, pohybová omezení a podobně. Velice těžký akutní  průběh onemocnění se v posledních letech nevyskytl," podotýká Olga Hégrová.

Hygienická stanice eviduje všechny počátky onemocnění. Jak uvádí epidemioložka, následky se mohou projevit například u boreliózy i za několik let. „Encefalitida u dětí probíhá lehčeji než u dospělého, který už může mít přidružené jiné onemocnění nebo má fyzickou práci či se musí soustředit na výkon," vysvětluje Olga Hégrová.

Prevencí není jen očkování.  Lidé se před roztočem mohou chránit repelenty, v úpravě jsou i pro děti. Při návratu z přírody je nutné se prohlédnout, a to jak po návštěvě lesa, tak parku. Klíšťata na svou oběť  číhají i v trávě.